Roslunden BK

För lagets bästa  Rätt i mål  Hål i nätet

Jag har precis läst böckerna i serien Roslunden BK. Kanske lite otippat, för jag är inte direkt sport- eller fotbollsintresserad, men trots detta drogs jag verkligen in i den här bokserien. De handlar om fotboll och om några killar som alla spelar i Roslunden BK. Men de handlar också om så mycket mer, relationer, vänskap, livet…

Första boken heter För lagets bästa. Där möter vi Adam och Ilyas. Adam vill bli fotbollsstjärna och han tar fotbollen på största allvar. Han blir arg om någon annan i laget gör ett misstag. Ilyas vill egentligen inte spela fotboll, han spelar för att det är pappas dröm att Ilyas ska spela. Adam och hans vänner är alltid taskiga mot Ilyas när han missar en boll eller inte anstränger sig tillräckligt. Men så får laget en ny tränare. En tränare som gör allt annorlunda…

Andra boken heter Rätt i mål. Där får vi fortsätta träffa Adam och Ilyas, men även Wilmer. Han som gärna står i mål ibland, men inte jämt. Men han har ju så svårt att säga nej när alla andra vill att han ska vara målvakt.

I tredje boken, Hål i nätet, fortsätter intrigerna i fotbollslaget, men nu får vi också träffa Aisha. Hon lever med skyddad identitet eftersom hennes pappa slagit hennes mamma. Hennes dröm är att komma in på högstadium med fotbollsprofil och så småningom bli proffs, men hur ska hon kunna bli det när de måste flytta hela tiden?

Böckerna tar upp många viktiga ämnen, som våld i nära relation, mobbning, psykisk ohälsa, drömmar, att ha ont om pengar och mycket mer utöver allt det som handlar om själva sporten och laget. Men de har också intressanta vinklingar till exempel när det gäller domare och målvakter. Böckerna är därtill välskrivna med ett trevligt språk och ett flyt som gör det svårt att sluta läsa. Hoppas det kommer fler böcker om barnen i Roslunden BK.