Smakäventyret – Att lära små barn äta mat

Ni som är föräldrar, visste ni hur viktigt det är med det första årets smakträning? När ett barn närmar sig 2-årsåldern blir de nämligen något som kallas för neofobiska, de blir skeptiska mot ny mat. Och när det sker så är det svårare att introducera exempelvis broccoli, lax och ägg, sådant som är nyttigt, men som kanske har en annorlunda konsistens eller smak än vad barnet tidigare ätit. Därför bör man som förälder introducera så mycket livsmedel och råvaror som möjligt redan under det första levnadsåret och även utforska olika smaker och konsistenser bortanför det söta och flytande som man annars så ofta ger till bebisar.

Smakäventyret : att lära små barn äta matSmakäventyret – Att lära små barn äta mat är en bok som tar fasta på detta. Boken är skriven av Ann Fernholm som är mamma, vetenskapsjournalist och fil.dr. i molekylär bioteknik. Hon har tidigare skrivit två intressanta böcker om socker, där den ena vänder sig just till föräldrar. Den här boken handlar alltså om hur man introducerar mat till små barn. Boken innehåller dels en hel del fakta om mat, näringslära och små barns behov och dels bra verktyg för föräldrar som är i färd just med att introducera mat till sina bebisar. Boken är väl förankrad i vetenskapen, men samtidigt är den lätt att läsa, lätt att ta till sig och lagom lång.

Det är inte lätt att bli förälder idag. I dagens informationssamhälle översköljs vi av reklam från exempelvis matproducenter som vill få oss att köpa just deras produkter, men vi översköljs också av andra människors tänkanden och tyckanden på forum, BVC, MVC, familj, vänner, sociala medier, föräldragrupper osv. Det liv vi lever idag innebär också en hel del stress och press. Många upplever sig inte hinna laga egen mat till sina barn, eller ha ork till det. Andra tycker att det verkar vara svårt och krångligt att laga egen mat då det är så mycket enklare att bara öppna en barnmatsburk. Samtidigt läser man så ofta i media om allergier, om rekommendationer, om vad man ska undvika att äta som gravid, ammande eller undvika att ge till små barn. Det är mycket att hålla reda på, många röster som höjs och samtidigt så vill man ju som nybliven förälder så gärna göra rätt för sin guldklimp. Om man då vill ha en neutral, men samtidigt vetenskapsförankrad guide i denna djungel så kan man hålla sig till Ann Fernholm och det hon har skrivit om i Smakäventyret, för det som finns att läsa här känns äkta, logiskt och tröstrikt för oss småbarnsföräldrar. Jag gillar faktadelarna skarpt, men det är ett stort plus också med alla tips som finns i boken när det handlar om att skapa lugna matstunder för familjen. Värt att veta är dock att boken inte innehåller några recept, men det finns det å andra sidan många andra böcker som har. En av dem ska jag tipsa om imorgon.

Smakäventyret är utgiven av Natur & Kultur. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.