Stora och lilla AaBbCc

Stora och lilla AaBbCcStora och lilla AaBbCc är en fartfylld, modern ABC-bok som flirtar med Lennart Hellsings ABC-böcker fyllda med ramsor och klurigheter. I denna bilderbok i stort, generöst format får vi följa med på en resa fylld av språklust och sprudlande humor. Berättelsen går från A till Ö och varje bokstav har fått en sida eller ett uppslag, där smått och stort som börjar på den aktuella bokstaven återfinns sida vid sida.

Det som är bäst med boken är just det att smått och stort ryms sida vid sida, en diamant, ett drönarbi, en dinosaur, stora natten och lilla nallen, en rostad macka och en riddarborg, ett litet vaktelägg och en gigantisk val. Allt ryms i detta svindlande universum. Här syns det också tydligt att det finns både små och stora bokstäver. Alla behövs och alla har sin plats i alfabetet, i livet, i universum.

Elin Ruuth har skrivit tjugonio rimmade alfabetsverser och de får liv med Saga Bergebos färgstarka illustrationer. Sammantaget blir detta tillsammans en generös bok att läsa och titta i länge, länge, att återkomma till om och om igen, att ständigt upptäcka nya saker eller läsa på nya sätt. En bok som inte har någon övre åldersgräns och som inte endast vänder sig till bilderboksåldern eller nybörjarläsarna, utan en riktig allåldersbok.

Stora och lilla AaBbCc är utgiven av Modernista och den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.