Tuffa gänget – En utomjording anfaller

En utomjording anfallerTuffa gänget är en serie böcker som blivit enormt populära på biblioteken där jag jobbar. En utomjording anfaller heter bok nummer sex i serien. De tidigare böckerna har jag skrivit om här, här och här.

Boken inleds med att man nere på jorden firar att Tuffa gänget har besegrat den onde Dr Marmelad. De är allas hjältar! Men i själva verket är hela gänget fast i rymden, fångade av en varelse med alldeles för många tänder, och alldeles för många rumpor. Kommer detta att bli slutet för Tuffa gänget?

Ja, det Tuffa gänget är alltså tillbaka i ett nytt spännande och actionfyllt äventyr. Tuffa gänget består av Herr Orm, Herr Haj, Herr Varg och Herr Piraya, fyra karaktärer som vill bli hjältar och göra goda gärningar. Men det är lättare sagt än gjort när man varit farlig i hela sitt liv…

Böckerna om Tuffa gänget är perfekta för barn som har svårt att komma igång med läsningen eller som vill ha en enklare övergång från lättlästa böcker till riktiga kapitelböcker. Det är många illustrationer och lite text trots att böckerna är lite tjockare än de lättlästa böckerna. Det finns ingen löpande text utan boken är i serieform med stora och små serierutor fyllda med bild och text. Formgivningen är därmed rolig och varierad och lockar till läsning.

Böckerna är ganska skruvade med en hejdlös humor som är rå och hjärtlig på samma gång. Intrigen halsbrytande och actionspäckad med ett högt tempo och ett starkt driv som gör det svårt att lägga ifrån sig boken. Böckerna påminner om humorserierna Vår trädkoja och Dagbok för alla mina fans, fast de här riktar sig alltså till en yngre målgrupp. Dock har jag upptäckt att en bred målgrupp faktiskt tilltalas av böckerna. På mina bibliotek lånas de lika flitigt av barnen i förskoleklass som av barnen på mellanstadiet. För de allra yngsta passar böckerna dessutom lika bra som högläsningsböcker. Även vuxna brukar gilla humorn och de roliga karaktärerna som så gärna vill göra rätt även fast det så ofta blir alldeles fel.

En utomjording anfaller är skriven och illustrerad av Aaron Blabey. Den är utgiven av Alfabeta bokförlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.