Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

oktober 2018
M T O T F L S
« sep   nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Dagsarkiv: 2 oktober, 2018

Finns det björkar i Sarajevo?

Kevin ska ta hand om sin bror Charlie, som har en funktionsnedsättning, när deras föräldrar ska åka bort ett par dagar. Men så ringer Hannes och bjuder med Kevin till Liseberg. Kvar hemma lämnas Charlie, med ett löfte om att Kevin snart är tillbaka.

På Liseberg träffar de Linn och Amanda, och upplever en magisk försommarkväll. Men när Kevin kommer hem är Charlie försvunnen.

Under ett par intensiva dygn vänder Kevin, Hannes, Linn och Amanda upp och ner på Göteborg i sitt letande efter Charlie. Känslor blossar upp, familjens historia klarnar och relationer sätts på prov.

Allt kommer att förändras.

Finns det björkar i Sarajevo?Så står det i baksidestexten till Finns det björkar i Sarajevo som vi just nu diskuterar i Barnbokscirkeln på Facebook. Det är en ungdomsroman som handlar om relationer, många olika slags relationer, från vänskap till kärlek, från föräldrarelationen till broderskap. Det är en jättebra bok med många bottnar. Man kan läsa den som en kärlekshistoria där Kevin får uppleva sin första stora kärlek. Man kan också läsa den som en ungdomsbok och därmed en utvecklingsroman där Kevin lär känna sig själv, hitta sig själv, men också lär känna sig familj och dess bakgrund. Man kan läsa den som en fin skildring av Charlie, killen med funktionsvariation som egentligen inte är huvudpersonen, men ändå den person som allt kretsar kring. Man kan läsa boken som en vänskapsskildring där Kevin som tidigare varit ensam nu får vänner som ställer upp och finns där för honom. Boken innehåller så mycket, trots att den inte ens är på 300 sidor. Det gör också att jag stör mig lite på att det står ”En kärlekshistoria” på omslaget, för enligt mig är boken så mycket mer än så. Jag är rädd att de orden stöter bort en del läsare och det vore verkligen synd.

Det här är en perfekt bok att jobba med på högstadiet. Sådana här gånger önskar jag att jag jobbade med lite äldre barn eller att jag vore lärare, för här finns en bok som har allt. Det vore så häftigt att diskutera den med målgruppen. Men istället så diskuterar jag den med andra läsare och det verkar som att alla som läst den älskar den. Och det förstår jag. Christina Lindström är en otroligt skicklig författare, det märkte jag exempelvis när jag läste Jackmen också Hugo och kepskampen. Men Finns det björkar i Sarajevo är nästan snäppet bättre. Jag är glad att jag har en oläst ungdomsbok av henne kvar i min bokhylla, nämligen Hälsningar från havets botten. Hoppas också hon skriver många många fler barn- och ungdomsböcker!

Finns det björkar i Sarajevo är utgiven av B Wahlströms och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

Skolstart

Bildresultat för boken om att börja skolan   Ninna och stormskolan   Börja skolan : allt du behöver veta inför skolstart

Nu när terminen började var det många lärare som kom in på biblioteket och frågade efter böcker om att börja skolan. Jag tipsade gärna om Boken om att börja skolan av Helena Bross och Emma Göthner. Det är en kapitelbok som följer en förstaklass under ett läsår, från skolstart till skolavslutning. Man får följa olika individer i klassen under nästan ett helt år och under detta år hinner mycket hända. De ska ha idrott för första gången, de ska lära känna varandra, de ska fira Lucia och ha jullov, de ska bada, lära sig bokstäver och mycket mera. Boken är skriven i härlig Helena Bross-anda, vilket innebär att den är lättläst och lättillgänglig samt att det är mycket igenkänning. Att man följer många olika barn innebär också extra möjlighet att kunna känna igen sig i någon eller några av karaktärerna, för som vi alla vet så består ju en klass av många olika individer. Kapitlen är lagom långa. Extra bra är denna bok att läsa en snutt i här och där, som introduktion till vad som ska hända under året. Men den går också bra att ha som högläsningsbok precis vid terminsstart, eller varför inte i slutet av det första läsåret för att knyta ihop säcken. Jag tror säkert att man som lärare kan ha stor nytta av boken och använda den som introduktion inför många olika situationer under det första läsåret i lågstadiet. Boken om att börja skolan är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Ninna och stormskolan är en annan bok som jag rekommenderar. Den ingår i samma serie som Ninna och sjukhusfåglarna och Ninna och syskongrodden. I denna bok är det dags för Ninna att börja sexårs och det känns förstås pirrigt. Det ska bli kul att bli skolbarn, då blir man stor och får lära sig massor med saker. Men det finns mycket okänt också. Vem ska man leka med på rasten? Måste man vara med alla? Och vad händer om ingen vill vara med en? Det är mycket fokus på relationer och vänskap. Texten är poetisk och vacker. Hög igenkänning med både svärta och hopp. En bilderbok att läsa inför tema vänskap. Eller bara ändå, för relationer och vänskap genomsyrar ju det mesta i skolan. Och känslorna inför att börja skolan är universella. Den passar också mycket bra att läsa i förskolan för femåringarna som snart ska börja i sexårs. Ninna och stormskolan är en jättefin bilderbok av Matilda Ruta, den är utgiven av Natur & Kultur och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Börja skolan – allt du behöver veta inför skolstart är en bok som jag fick hem från Tukan förlag. Det är en slags pekbok/bilderbok om fem djurvänner som ska börja skolan. Man får se vilka kläder de ska ha på sig, vad de ska ha med sig till skolan, hur det ser ut i klassrummet och vad man kan göra under en skoldag. Dessutom presenteras färger, former, siffror, motsatser, bokstäver, djur, årstider och mycket mer. Formatet är generöst, som en större bilderbok, men sidorna är tjocka i hård kartong som i en pekbok. Intill bilderna står det vad sakerna heter. Det här är en bok för förskolebarn som är nyfikna på skolan och vad man gör där, kanske som en förberedelse inför förskoleklass. Kan också vara användbar för nyanlända. Men den känns för barnslig för barnen som är i skolåldern. 3-6 år känns som rätt målgrupp. Börja skolan – allt du behöver veta inför skolstart finns också på Adlibris och på Bokus.