Skolstart

Bildresultat för boken om att börja skolan   Ninna och stormskolan   Börja skolan : allt du behöver veta inför skolstart

Nu när terminen började var det många lärare som kom in på biblioteket och frågade efter böcker om att börja skolan. Jag tipsade gärna om Boken om att börja skolan av Helena Bross och Emma Göthner. Det är en kapitelbok som följer en förstaklass under ett läsår, från skolstart till skolavslutning. Man får följa olika individer i klassen under nästan ett helt år och under detta år hinner mycket hända. De ska ha idrott för första gången, de ska lära känna varandra, de ska fira Lucia och ha jullov, de ska bada, lära sig bokstäver och mycket mera. Boken är skriven i härlig Helena Bross-anda, vilket innebär att den är lättläst och lättillgänglig samt att det är mycket igenkänning. Att man följer många olika barn innebär också extra möjlighet att kunna känna igen sig i någon eller några av karaktärerna, för som vi alla vet så består ju en klass av många olika individer. Kapitlen är lagom långa. Extra bra är denna bok att läsa en snutt i här och där, som introduktion till vad som ska hända under året. Men den går också bra att ha som högläsningsbok precis vid terminsstart, eller varför inte i slutet av det första läsåret för att knyta ihop säcken. Jag tror säkert att man som lärare kan ha stor nytta av boken och använda den som introduktion inför många olika situationer under det första läsåret i lågstadiet. Boken om att börja skolan är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Ninna och stormskolan är en annan bok som jag rekommenderar. Den ingår i samma serie som Ninna och sjukhusfåglarna och Ninna och syskongrodden. I denna bok är det dags för Ninna att börja sexårs och det känns förstås pirrigt. Det ska bli kul att bli skolbarn, då blir man stor och får lära sig massor med saker. Men det finns mycket okänt också. Vem ska man leka med på rasten? Måste man vara med alla? Och vad händer om ingen vill vara med en? Det är mycket fokus på relationer och vänskap. Texten är poetisk och vacker. Hög igenkänning med både svärta och hopp. En bilderbok att läsa inför tema vänskap. Eller bara ändå, för relationer och vänskap genomsyrar ju det mesta i skolan. Och känslorna inför att börja skolan är universella. Den passar också mycket bra att läsa i förskolan för femåringarna som snart ska börja i sexårs. Ninna och stormskolan är en jättefin bilderbok av Matilda Ruta, den är utgiven av Natur & Kultur och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Börja skolan – allt du behöver veta inför skolstart är en bok som jag fick hem från Tukan förlag. Det är en slags pekbok/bilderbok om fem djurvänner som ska börja skolan. Man får se vilka kläder de ska ha på sig, vad de ska ha med sig till skolan, hur det ser ut i klassrummet och vad man kan göra under en skoldag. Dessutom presenteras färger, former, siffror, motsatser, bokstäver, djur, årstider och mycket mer. Formatet är generöst, som en större bilderbok, men sidorna är tjocka i hård kartong som i en pekbok. Intill bilderna står det vad sakerna heter. Det här är en bok för förskolebarn som är nyfikna på skolan och vad man gör där, kanske som en förberedelse inför förskoleklass. Kan också vara användbar för nyanlända. Men den känns för barnslig för barnen som är i skolåldern. 3-6 år känns som rätt målgrupp. Börja skolan – allt du behöver veta inför skolstart finns också på Adlibris och på Bokus.