Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

november 2018
M T O T F L S
« okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Dagsarkiv: 7 november, 2018

Cikada

Cikada är en speciell, ja faktiskt originell bok. Den handlar om Cikada som lever i en grå värld. Instängd i en grå kostym arbetar han dag efter dag i en grå arbetsplatslabyrint. Han bor i en skrubb på kontoret eftersom han inte har någon annanstans att bo. Företaget låtsas inte om detta. Han jobbar sent om kvällarna eftersom människorna inte jobbar klart. Eftersom Cikada är en insekt så behöver inte han samma förmåner som människorna. Han blir illa behandlad av såväl företaget som arbetskamraterna, han får ingen lön, är inte välkommen på kontorets toalett, han får aldrig några tack.

Boken har en snygg formgivning, där texten är placerad på vänster sida och illustrationen på höger sida. Åtminstone ända fram tills slutet, när brytpunkten sker. Texten är fåordig, blygsam, precis som Cikada själv. Den för tankarna till ett byråkratiskt språk. Den är kort, avhuggen. Orden Tock tock tock upprepas i slutet av varje sida, som en klocka som oundvikligen räknar ner. Illustrationerna är mörka, suggestiva och den grå färgen dominerar fram till slutet. Men bilderna är oändligt vackra och jag skulle lätt kunna ha flera av dem uppsatta på väggen. De är riktiga konstverk.

Cikada berätta saga.
Saga bra. Saga enkel.
Saga som även människa kan förstå.
Tock Tock Tock!

När Cikada arbetat på företaget i 17 år är det dags att ta adjö. Eftersom han inte har någon annanstans att ta vägen går han upp på taket. Och där hade det kunnat sluta om detta helt och hållet vore en dystopi. Men istället sker något oväntat och överraskande. En pånyttfödelse där Cikada kastar av sig den grå kostymen. Fram träder en vackert röd insekt som flyger upp i himlen där han är omgiven av andra cikador. Han är bland vänner. Han är fri. Han har tagit makten över sitt liv. Han är förlöst. Och nu kan han skratta åt människorna. Man kan inte annat än att tänka på de stackare som blev kvar i det trista grå kontorslandskapet. Vilka är egentligen förlorarna?

Det här är en bok med många bottnar och många teman. Mobbing/vuxenmobbing, utsatthet, invandrad arbetskraft, sociala orättvisor, diskriminering, rasism, kapitalism. Att göra skillnad på folk. Boken vänder sig enligt förlaget till målgruppen 6-9 år, men precis som Shaun Tans tidigare böcker är detta en allåldersbok och jag skulle snarare sätta åldersrekommendationen till 6+ istället för att begränsa till 6-9 år. Olika läsare kommer att ge boken olika tolkning och säkert läsa den helt olika beroende på vart man själv är i livet. På samma sätt tror jag att boken kan ge varje läsare något att känna igen sig i och bli berörd av. Vem man än är som läser Cikada så tror jag dock att den ger upphov till många tankar. Som hur grå vår vardag egentligen är, vad lägger vi människor egentligen vår tid på och vad gör vi människor av våra liv? Förhoppningsvis kanske den också bidrar till att vi tänker mer på vår nästa och blir mer uppmärksam på de vi har runtomkring oss. Att inte ta varandra och livet för givet. Att ta vara på livet, leva här och nu och göra det vi mår bra av istället för att vara fast i det vi inte mår bra av. Vi har ju också möjligheten att ta steget mot ett nytt liv, precis som Cikada.

Cikada är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Lilla Spökboken

Lilla spökbokenKenneth Anderssons pekböcker är riktiga favoriter hos mig. Lilla Pussboken till exempel har ju blivit en klassiker, men Lilla Knappboken är också fin. Jag gillar att de är interaktiva. I Lilla Pussboken finns bilder på olika djur och så står det Pussa grodan, Pussa bläckfisken, Pussa katten, och så vidare. Längst bak i boken finns en spegel och så står det Puss på dig, varpå bebisen kan pussa sig själv i spegeln. I Lilla Knappboken finns knappar till olika hushållsapparater avbildade och bebisen uppmanas att trycka på knappen, varpå maskinen ifråga startar med ett speciellt ljud. Här får föräldrarna vara med och härma olika ljud och det tycker ju oftast barn om.

Lilla Spökboken är den senaste boken i serien. Här får man möta en rad olika spännande, roliga, läskiga och nytänkande spöken i alla möjliga former. Det blir dock aldrig riktigt läskigt, det är mer gulligt än läskigt med de presenterade spökena. Vi möter till exempel Ballong-spöket, Glass-spöket och Bebis-spöket, men också Säng-spöket, Gammel-spöket och Napp-spöket. Alla är avbildade i färgglada illustrationer med tydliga kontraster, vilket sägs locka bebisar. Längst bak i boken finns även här en spegel. Vem spökar nu?

Boken har ett klassiskt pekboksformat med sidor i tjock kartong med rundade hörn. Perfekt för de små att själv bläddra i, eller kanske tugga lite på. Jag tror dock att en sådan här pekbok skulle kunna fungera för lite äldre barn också. Till exempel som introduktion till spökpyssel med de äldre barnen på förskolan. Visa de olika spökena i den här boken och låt sedan barnen hitta på och rita egna spöken. Det skulle nog vara väldigt roligt att se vad de hittar på för spöken.

Lilla Spökboken är utgiven av Alfabeta och finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.