Lilla Spökboken

Lilla spökbokenKenneth Anderssons pekböcker är riktiga favoriter hos mig. Lilla Pussboken till exempel har ju blivit en klassiker, men Lilla Knappboken är också fin. Jag gillar att de är interaktiva. I Lilla Pussboken finns bilder på olika djur och så står det Pussa grodan, Pussa bläckfisken, Pussa katten, och så vidare. Längst bak i boken finns en spegel och så står det Puss på dig, varpå bebisen kan pussa sig själv i spegeln. I Lilla Knappboken finns knappar till olika hushållsapparater avbildade och bebisen uppmanas att trycka på knappen, varpå maskinen ifråga startar med ett speciellt ljud. Här får föräldrarna vara med och härma olika ljud och det tycker ju oftast barn om.

Lilla Spökboken är den senaste boken i serien. Här får man möta en rad olika spännande, roliga, läskiga och nytänkande spöken i alla möjliga former. Det blir dock aldrig riktigt läskigt, det är mer gulligt än läskigt med de presenterade spökena. Vi möter till exempel Ballong-spöket, Glass-spöket och Bebis-spöket, men också Säng-spöket, Gammel-spöket och Napp-spöket. Alla är avbildade i färgglada illustrationer med tydliga kontraster, vilket sägs locka bebisar. Längst bak i boken finns även här en spegel. Vem spökar nu?

Boken har ett klassiskt pekboksformat med sidor i tjock kartong med rundade hörn. Perfekt för de små att själv bläddra i, eller kanske tugga lite på. Jag tror dock att en sådan här pekbok skulle kunna fungera för lite äldre barn också. Till exempel som introduktion till spökpyssel med de äldre barnen på förskolan. Visa de olika spökena i den här boken och låt sedan barnen hitta på och rita egna spöken. Det skulle nog vara väldigt roligt att se vad de hittar på för spöken.

Lilla Spökboken är utgiven av Alfabeta och finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.