Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

april 2019
M T O T F L S
« mar   maj »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Dagsarkiv: 10 april, 2019

Frallan och kärleken

Frallan och kärlekenFrallan är tillbaka igen! Jag gillade verkligen de två första böckerna om den roliga, härliga karaktären Francesca Fransson. I första boken hade hon och hennes mamma en tävlingsdag, en fnissig men varm skildring av en förälder-barn-relation. I andra boken var Frallan orolig över miljön och klimatet och bestämmer sig för att rädda världen. Det är ju så många som förstör naturen, så någon måste ju också rädda den. I denna tredje bok handlar det om kärlek. Men befriande nog inte kärleken mellan Frallan och en kille, utan det är mer på ett lite filosofiskt plan. Vem kan man vara kär i och hur känns det egentligen att vara kär?

Ester och Frallan går i skolan, så de har ganska mycket att göra. En dag får de till exempel göra konst, det är ungefär som pyssel. Ester hittar en tygbit som hon ritar ett hjärta på, och i hjärtat skriver hon Frallan. Och så säger hon att Frallan får vara kär i henne, om hon vill. Men Frallan vet inte om hon vill. Och mamma säger att kär är som att vara sjuk, och i så fall vill Frallan verkligen inte bli det!

Frallan och kärleken är precis som de andra två böckerna träffsäkra vardagsskildringar av en lågstadietjej och hennes liv. Visst är det lite skruvat ibland, med en otroligt härlig humor som bjuder både på fniss och skratt. Men boken bjuder också på allvar, hög igenkänning och vardagsdramatik. Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år och den fungerar lika bra som högläsningsbok som att läsa själv för den som läser lite tjockare kapitelböcker. Jag bokpratade om böckerna om Frallan för en andraklass förra veckan och då var det en tjej som utbrast att hon älskar teckningarna i böckerna. Jag förstår henne, det är massor med jättefina, färgglada illustrationer av Lisen Adbåge i böckerna. Jättefina bilder som man blir glad av!

Frallan och kärleken är skriven av Sara Ohlsson och utgiven av Lilla Piratförlaget. Den finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Slangbellan 2018

Det fina med KerstinFör några veckor sedan skrev jag om de nominerade till Slangbellan 2018. Varje år sedan 1998 delar Sektionen för barn- och ungdomslitteratur (BULT) i Sveriges Författarförbund ut debutantpriset Slangbellan. Priset ges till bästa debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur och avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Till Slangbellan 2018 har juryn valt att nominera debutanterna Helena Hedlund, Marjan Svab och Melody Farshin!

Igår på barnboksfestivalen Litteralund tillkännagavs vinnaren och prisutdelningen ägde rum. Vinnaren erhöll en handtäljd slangbella av författaren Kalle Güettler, ett diplom av illustratören Helena Davidsson Neppelberg samt 30 000 kronor.

Så vem var det som vann då? Jo, det var ingen mindre än Helena Hedlund som debuterat med Det fina med Kerstin.

Jag tyckte visserligen att alla tre nomineringar var starka debuter och att alla tre egentligen förtjänar en vinst. Men jag höll ändå mest på Helena Hedlund och Det fina med Kerstin. Därför var det förstås extra kul att se att det blev hon som blev tilldelad Slangbellan 2018. Stort grattis!!