Stig

Stig är en bilderbok som handlar om någon som saknas. Det får man veta redan på första uppslaget:

Det här ser kanske ut som en vanlig fiskpinnemiddag. Alla äter fiskpinnar och Sofia berättar ett nytt pruttskämt. Men en sak är väldigt fel. Titta på den röda stolen. Ser du hålet där?

Förr fanns inte hålet. Då satt Stig på stolen och sprutade ketchup på sin mat. Stig hade ketchup på allt utom glass.

StigSom ni förstår så är det alltså Stig som fattas. Stig dog på sommarlovet eftersom han var sjuk. Exakt vem Stig var får vi inte veta, men en gissning är att det är huvudpersonens bror. Vi får inte heller veta exakt vilken sjukdom han dog av och det är bra att det är lite diffust, för då kan man läsa in det man behöver. Huvudpersonen berättar så fint om hur hålet finns där hela tiden, men blir större ibland, som på julafton, då är det jättestort. Men ibland blir faktiskt hålet också litet, nästan så det inte märks, så som när huvudpersonen leker med Ayla. Och så är det ju med sorg och saknad.

Stig är en bok som berör. En bok om ett viktigt ämne som kan vara svårt att prata med barn om. När sorgen blir så stor att den får en fysisk skepnad. Boken tar barnens tankar på allvar och ryggar inte tillbaka från det svåra ämnet. Därför är det jättebra att ha boken som ingång till att prata om det svåra. För tyvärr är det ju så att de flesta av oss någon gång förlorar någon som står en nära. Själv läser jag boken för mina barn idag, för just idag skulle deras mormor ha fyllt 72 år ifall hon hade fått leva. Min minsta dotter låg i magen när mormor dog och de andra var inte heller så gamla, därför är det så bra att det finns sådana här böcker så att barnen får känna igen sig och få möjligheten att prata om de personer som fattas oss och om det hål som finns efter en älskad person som inte längre finns med oss.

Stig är skriven av Annica Hedin och illustrerad av Per Gustavsson. Den är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

När man vet att någon snart ska dö

När man vet att nÃ¥gon snart ska dö : en handbok för anhörigaIdag skulle min mamma ha fyllt 72 år. Istället dog hon för tre år sedan, när jag var höggravid med min minsta dotter. Tre veckor efter att mamma dog gick även min pappa bort. Jag var tvungen att förbereda en förlossning och två begravningar under samma månad. Tänk om jag hade den här boken då.

När man vet att någon snart ska dö är den bok som Lisa Blömqvist önskar att hon själv hade haft när hennes pappa låg för döden. I ett virrvarr av känslor, praktiska bestyr och omöjliga val önskade hon att hon varit bättre förberedd. Hon hade behövt en handbok för anhöriga till döende personer. Det fanns inte då, men nu finns den, tack vare Lisa. Och jag håller med henne. När man väntar barn går man igenom föräldrautbildning, förlossningsförberedande kurser, man packar BB-väska och man plöjer föräldraböcker för att ha full koll på vad som väntar. Men med döden är det tvärtom. Där är det som att man tar på sig skygglappar och försöker förneka det oundvikliga. Jag tror att det är fel väg att gå. Man hamnar där förr eller senare. En dag går en älskad person bort och då kan det vara till stor hjälp att veta vad som väntar, att veta vart man vänder sig och att man har koll på det praktiska så man istället i lugn och ro kan fokusera på det känslomässiga.

När man vet att någon snart ska dö är en bok som varvar Lisas egen berättelse att förlora en älskad person med konkreta, handfasta råd och tips om hur man löser det praktiska på bästa sätt utan att glömma något viktigt eller överväldigas. Boken handlar mycket om att ha en svårt sjuk anhörig och hur man klarar av att stötta den sjuke samtidigt som man själv går igenom detta kaos. Man får också veta hur det fungerar med till exempel närståendepenning vid sådana fall och vart man kan vända sig för att få hjälp för att själv orka med. Det handlar också om hospice och hur man förstår sig på sjukvården. Boken är också mycket präglad av Lisa Blomqvists egen resa med en far som låg för döden. Hon har intervjuat sin mamma och sina bröder för att få deras bild av den jobbiga tiden. Hon har också intervjuat olika experter, exempelvis en begravningsentreprenör, en psykolog på Astrid Lindgrens barnsjukhus och en etnologiprofessor. I ett avsnitt tipsar författaren också om barn- och ungdomsböcker som handlar om döden och sorg, vilket jag tycker var jättebra. Mestadels handlar boken alltså om just det som titeln antyder: När man vet att någon snart ska dö.och boken vänder sig främst till de som just är anhöriga till en person som är svårt sjuk och ligger för döden. Men även om man drabbats av att förlora en älskad person på ett annat sätt, mer hastigt och oväntat, så är boken till stor hjälp. Det är ändå i mångt och mycket samma process man går igenom. Och bokens avslutande kapitel som handlar om tiden efteråt, efter dödsfallet, är ju något alla måste gå igenom. Här finns både praktiska checklistor som tydligt berättar om åtgärder man måste göra när någon dött och fakta om dödsstädning, begravning, arv och testamente, men det finns också mycket matnyttigt om sorgbearbetning och hur man går vidare. Det här är en bok som man gärna kan ha i bokhyllan och återkomma till ifall det värsta inträffar. En trösterik, hoppfull och samtidigt innehållsrik bok om ett ämne som det inte finns så många böcker om.

När man vet att någon snart ska dö är utgiven av Norstedts förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.