När man vet att någon snart ska dö

När man vet att nÃ¥gon snart ska dö : en handbok för anhörigaIdag skulle min mamma ha fyllt 72 år. Istället dog hon för tre år sedan, när jag var höggravid med min minsta dotter. Tre veckor efter att mamma dog gick även min pappa bort. Jag var tvungen att förbereda en förlossning och två begravningar under samma månad. Tänk om jag hade den här boken då.

När man vet att någon snart ska dö är den bok som Lisa Blömqvist önskar att hon själv hade haft när hennes pappa låg för döden. I ett virrvarr av känslor, praktiska bestyr och omöjliga val önskade hon att hon varit bättre förberedd. Hon hade behövt en handbok för anhöriga till döende personer. Det fanns inte då, men nu finns den, tack vare Lisa. Och jag håller med henne. När man väntar barn går man igenom föräldrautbildning, förlossningsförberedande kurser, man packar BB-väska och man plöjer föräldraböcker för att ha full koll på vad som väntar. Men med döden är det tvärtom. Där är det som att man tar på sig skygglappar och försöker förneka det oundvikliga. Jag tror att det är fel väg att gå. Man hamnar där förr eller senare. En dag går en älskad person bort och då kan det vara till stor hjälp att veta vad som väntar, att veta vart man vänder sig och att man har koll på det praktiska så man istället i lugn och ro kan fokusera på det känslomässiga.

När man vet att någon snart ska dö är en bok som varvar Lisas egen berättelse att förlora en älskad person med konkreta, handfasta råd och tips om hur man löser det praktiska på bästa sätt utan att glömma något viktigt eller överväldigas. Boken handlar mycket om att ha en svårt sjuk anhörig och hur man klarar av att stötta den sjuke samtidigt som man själv går igenom detta kaos. Man får också veta hur det fungerar med till exempel närståendepenning vid sådana fall och vart man kan vända sig för att få hjälp för att själv orka med. Det handlar också om hospice och hur man förstår sig på sjukvården. Boken är också mycket präglad av Lisa Blomqvists egen resa med en far som låg för döden. Hon har intervjuat sin mamma och sina bröder för att få deras bild av den jobbiga tiden. Hon har också intervjuat olika experter, exempelvis en begravningsentreprenör, en psykolog på Astrid Lindgrens barnsjukhus och en etnologiprofessor. I ett avsnitt tipsar författaren också om barn- och ungdomsböcker som handlar om döden och sorg, vilket jag tycker var jättebra. Mestadels handlar boken alltså om just det som titeln antyder: När man vet att någon snart ska dö.och boken vänder sig främst till de som just är anhöriga till en person som är svårt sjuk och ligger för döden. Men även om man drabbats av att förlora en älskad person på ett annat sätt, mer hastigt och oväntat, så är boken till stor hjälp. Det är ändå i mångt och mycket samma process man går igenom. Och bokens avslutande kapitel som handlar om tiden efteråt, efter dödsfallet, är ju något alla måste gå igenom. Här finns både praktiska checklistor som tydligt berättar om åtgärder man måste göra när någon dött och fakta om dödsstädning, begravning, arv och testamente, men det finns också mycket matnyttigt om sorgbearbetning och hur man går vidare. Det här är en bok som man gärna kan ha i bokhyllan och återkomma till ifall det värsta inträffar. En trösterik, hoppfull och samtidigt innehållsrik bok om ett ämne som det inte finns så många böcker om.

När man vet att någon snart ska dö är utgiven av Norstedts förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

One thought on “När man vet att någon snart ska dö

  1. Hej! Jag vill tacka för denna fina text och för att du tog dig tid att läsa min bok. Blev rörd av dina ord! Hoppas att du har en härlig sommar. Kram Lisa Blomqvist

Comments are closed.