Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

januari 2020
M T O T F L S
« dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Maskerad

maskeradMaskerad (Vombat förlag) handlar om barnen på förskolan Maskrosen. Mariama, Yosef och de andra barnen är redo för maskerad. De vill vara läkare, prinsessor och tigrar, men vem ska vara vad? Det är en bok som speglar ett genusmedvetet, mångkulturellt samhälle. Det är också en bok som skildrar vardagen på ett dagis någonstans i Sverige.

Författaren Kristina Murray Brodin skildrar barnens språk och relationer på ett mycket bra sätt och illustratören Bettina Johanssons bilder samverkar väl med texten.

Det jag tycker känns lite konstigt är att inga vuxna ingriper i leken, barnen kastar klossar, bits och rivs utan att någon säger ifrån. Den (manlige) förskolläraren sitter i en fåtölj och läser bok för ett annat barn i godan ro medan konflikten pågår runt omkring. Först på slutet löser barnen konflikten själva och då kan alla barn dansa omkring i sina maskeradkläder. Även förskolläraren har då tagit på sig en rosa fjäderboa och dansar med.

Maskerad förmedlar en färgglad, fartfylld och rolig berättelse om en lekstund på dagis som jag tror att alla barn kan känna igen sig i.