Vardagsjuridik för unga

Vardagsjuridik för unga : ta kontroll över ditt liv (innan någon annan gör det)Vardagsjuridik för unga – ta kontroll över ditt liv (innan någon annan gör det) är en annorlunda bok. Annorlunda på ett sånt vis att det inte finns så många andra böcker som handlar om juridik för målgruppen tonåringar och unga vuxna. I baksidestexten står det att juridik inte bara är torr lagtext, det handlar om stora och små frågor som finns i vardagen. Det handlar om ifall man köper något som går sönder, om vilka lagar som gäller på nätet, hur mycket ens föräldrar bestämmer över en, hur en rättegång går till, hur det funkar med straff för unga, vilka regler som gäller i skolan, vad som gäller om man vill jobba och tjäna egna pengar fast man är under 18, om körkort, mopeder och bilar, när man blir straffmyndig, vad som händer om man blir utsatt för ett brott, vem som egentligen är straffskyldig och mycket, mycket mer.

Som sagt, det är få juridikböcker som vänder sig till unga – trots att mycket i lagtexterna faktiskt också handlar om dem. Straffmyndig till exempel blir man ju redan när man är 15, men vad innebär det egentligen? Det här är en bok som alla skulle behöva läsa. En bok som skulle behöva finnas i allas bokhyllor, åtminstone i alla skolbibliotek. Boken är formgiven och språkligt anpassad just för unga också och framförallt så är innehållet anpassat efter vad som är relevant just för målgruppen.

Författaren, Axel af Petersens, kom på idén att skriva denna bok när han själv läste JÖK:en (juridisk översiktskurs) på universitet, en kurs som jag också läst och som gav många aha-upplevelser. Problemet är bara att det innehåll som ges på den kursen skulle man ha fått lära sig långt mycket tidigare. Dessutom skulle det vara obligatoriskt att alla ungdomar fick ta del av den informationen, inte bara de som väljer att läsa vidare, för det här handlar inte om torra lagtexter, det här handlar om allas liv och vardag. Sen måste jag faktiskt säga att boken också fungerar bra även för vuxna. Kanske innehållet inte helt och hållet är anpassat för dem, men en stor del av det är det, och många delar är giltiga även för vuxna. Jag tror det är många vuxna som också behöver en lättläst guide till juridikens värld. Och kanske är det dessutom ännu viktigare för tonårsföräldrar. Vardagsjuridik för unga rekommenderas varmt!

Boken är utgiven av B Wahlströms och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

2 thoughts on “Vardagsjuridik för unga

  1. Bra att den är bra. Det är alltid ett litet vågspel med sådana böcker. Köpt till biblioteket.

Comments are closed.