Augustpriset

Igår släpptes listan över vilka böcker som blivit nominerade till Augustpriset. I kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok blev följande titlar nominerade:

Om dagen tar slut – Lisa Hyder och Per Gustavsson

Fågeln i mig flyger vart den vill – Sara Lundberg

Anrop från inre rymden – Elin Nilsson

För att väcka hon som drömmer – Johanna Nilsson

Den förskräckliga historien om Lilla Hon – Lena Ollmark och Per Gustavsson

Dumma teckning! – Johanna Thydell och Emma Adbåge

Vinnarna presenteras den 27 november.

Som vanligt är det ju aldrig exakt de titlar som man själv tror, men jag tror ändå att de gjort bra val. Jag har hört mycket gott om titlarna och 5 av 6 har jag på min att-läsa-lista, så det bådar ju gott. Tre av dem har jag till och med hemma som väntar i att-läsa-högen. Nu kommer nog de att prioriteras.

Mest glad är jag förstås över att Johanna Nilsson blivit nominerad. Hon har varit en av mina absoluta favoritförfattare sedan hon släppte sina första böcker i mitten av nittiotalet, då jag själv var i samma ålder som huvudpersonerna i hennes ungdomsböcker och kände igen mig så mycket. Sedan dess har hon breddat sig och visat att hon behärskar olika genrer och målgrupper och jag gillar även exempelvis hennes lättlästa böcker. Hon har ett språk som jag älskar och jag håller verkligen tummarna för henne. Jag har dock inte läst just den bok hon är nominerad med ännu, och inte heller de andra titlarna på listan, så det är svårt att säga ifall just hennes bok är min favorit på listan detta år, det får jag återkomma till när jag hunnit läsa alla titlar 🙂

Vilka böcker på listan har ni läst och vilka är era favoriter?

3 thoughts on “Augustpriset

 1. Som vanligt önskar jag att de kunde dela in barnbokspriset i bilderböcker och kapitelböcker. Det känns lite orättvist att sätta Adbåge mot Johanna Nilsson och låta den ena av de två förlora.
  Jo, Adbåge är en favorit, oavsett vilket förnamnet är. Och Per Gustavsson när han sliter sig från prinsar och prinsessor. Johanna Nilsson är alltid bra, hennes bok är den enda av de nominerade kapitelböckerna jag läst. Visst fanns det andra jag gärna sett nominerade, men den är bra.
  Några av de ovan nämnda ligger nog och väntar på mig på Iggesunds bibliotek om jag inte tar fel.
  Roligt med din blogg. Återkommer till den.
  Sigrid, f.d. barnbibliotekarie och inköpsdrake i Hudiksvall

 2. Jag håller med, det är jättestor skillnad på kapitelböcker och ungdomsböcker respektive bilderböcker. Jag gillar verkligen Johanna Nilsson. Nu har jag läst hennes nominerade bok och håller med om att den är bra.

 3. Ärligt talat hade jag inte hört talas om någon av dem, eller än mindre läst dem då. Några kanske jag är lite nyfiken på men nja, kanske läser vinnaren sedan i så fall.

Comments are closed.