Reportageböcker om konsumtion

Yes! : därför köper vi det vi inte behöver     Var är du? : människan och mobilen

Yes! Därför köper vi det vi inte behöver och Var är du? Människan och mobilen är båda skrivna av Katarina Bjärvall. De är båda intressanta reportageböcker som handlar om konsumtionssamhällets påverkan på oss. Sinsemellan är det dock lite skillnad på böckerna eftersom de fokuserar på olika saker inom konsumtionsbegreppet. Författaren har tidigare också utkommit med ytterligare en bok som berör samma ämne. Den heter Vill ha mer.

Var är du? handlar om mobilen och hur stor plats den tagit i människans liv.

Mobilen är överallt och ingenstans, den är alltid med oss och den är aldrig avstängd. Vi har den i handen, i fickan eller i väskan. Vi känner dess puls mot kroppen när den ringer.

Aldrig tidigare har en sådan liten sak tagit så stor plats i människans liv. Men hur påverkar det oss? Vi tror att vi blir effektiva med hjälp av den, att det är positivt att alltid kunna vara nåbar. Men många som till exempel är utbrända vittnar om hur skönt det är att stänga av ljudet och inte behöva känna stressen som drar igång vid varje avisering, varje sms, varje gång ringsignalen börjar låta. Likaså kan det kännas splittrande att bli avbruten av ett pling när man sitter och fokuserar på annat. ”Jag ska bara” tänker man och drar till sig mobilen. Vips är tio minuter borta när man nästa gång tittar upp mot dataskärmen där man satt och jobbade. Är det verkligen att vara effektiv? Barnen önskar sig egen tid med föräldrarna och framförallt tid där föräldrarna är närvarande istället för den sorgliga syn man idag ofta möts av på idrottsträningar och lekplatser med föräldrar djupt försjunkna i sina mobiler istället för att titta på sina barn och bekräfta dem. För att inte tala om strålnings- och brandrisken som mobilen medför. Hur bra är det egentligen att alltid bära på sig och sova intill sin mobiltelefon? Vad är det för vett-och-etikett-regler som gäller för mobiltelefoner? Är det okej att ha ljudet på vid möten, vid barnens utvecklingssamtal, vid restaurangbesök? Är det okej att svara vart man än befinner sig? Är det okej att trycka bort någon när man inte har tid att prata? Hur snabbt måste man svara på sms? Har chefen rätt att ställa krav på att man alltid måste vara nåbar? Är det okej att prata högt om privata och intima saker på bussen eller tunnelbanan?

Ja, det finns massor av aspekter kring den lilla prylen mobiltelefonen. En del saker kanske får lite överdriven fokus, men för andra saker är det snarare tvärtom. Den här boken kom ut 2015 och vissa saker är därmed ännu mer aktuella och viktiga idag än när boken skrevs, medan andra kanske är lite mer inaktuella. Men överhuvudtaget är Var är du en mycket intressant bok om ett numera ständigt aktuellt ämne. Det är en bok som innehåller många aha-upplevelser och det uppstår många tankar och funderingar kring bokens innehåll. Jag hade gärna läst och diskuterat boken i någon form av bokcirkel. Boken är utgiven på Ordfront förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Yes! Därför köper vi det vi inte behöver är minst lika aktuell som Var är du. Här handlar det om konsumtion, konsumtionshets och köpberoende. Här utgår författaren från vår hjärna och det belöningssystem som vi har som gör att vi får snabba lustkänslor av nya prylar och upplevelser. Det handlar bland annat om dopamin som är en signalsubstans som kan göra oss beroende av olika saker, inte bara droger och alkohol, utan också av nya kläder, häftiga resor och lajks på Facebook. Samtidigt finns det ju faktiskt idag en ganska stor motrörelse emot konsumtionshetsen, en rörelse som mer efterfrågar minimalism eller kanske snarare medvetet handlande och ett miljötänk. Så även här finns det gott om frågor att fundera på och som väcker tankar och idéer. Även här finns det många aspekter och inget självklart ja och nej, eller rätt och fel. Snarare att man får tänka till lite och försöka landa i vad man själv tycker och tänker kring frågorna. Att läsa en sådan här bok fungerar bra som ögonöppnare och även denna bok ger många tankeställare och aha-upplevelser som man bär med sig. Det här är ju inga ämnen som man läser kring i någon timme och sedan lämnar, utan här handlar det ju om livsstil och livsval. Även Yes! Därför köper vi det vi inte behöver är utgiven på Ordfront och den finns att köpa på bland annat Adlibris och på Bokus.

Katarina Bjärvall skriver väldigt bra, det är lättillgängligt men samtidigt intressant. Hon för bra resonemang och väljer inte sida, utan ger oss flera bilder och en möjlighet att vi själva får fundera kring olika aspekter, vända och vrida på perspektiv för att slutligen landa i något eget. Nu är jag nyfiken på att läsa hennes tidigare bok Vill ha mer.

2 thoughts on “Reportageböcker om konsumtion

Comments are closed.