I slutet av regnbågen

I slutet av regnbågen (häftad)I slutet av regnbågen är något så ovanligt som ett seriealbum om ett queert kompisgäng på ett seniorboende. Boken är skapad av Bitte Andersson. Hon är B-filmsregissör, serietecknare och före detta bokhandlare. Detta är hennes debutroman. När hon drev sin bokhandel, Hallongrottan, fick hon höra många fantastiska berättelser av HBTQ-pensionärer. Bitte ville att fler än hon skulle få ynnesten att ta del av dem och hon ville också förhindra att de föll i glömska. Därför bestämde hon sig för att skapa något, inspirerat av berättelserna. Hon genomförde också intervjuer med äldre HBTQ-personer i researchsyfte och det visade sig att många var väldigt öppenhjärtliga och generösa även kring känsliga ämnen, som sex.

Bitte Andersson kom så småningom att skapa I slutet av regnbågen som handlar om 76-åriga Marja som efter ett liv i garderoben motvilligt flyttar in på ett HBTQ-seniorboende vid namn Plejaderna. Genom Marja får vi ta del av ett queert kompisgäng som bor på seniorboendet, liksom av deras bakgrunder och upplevelser som presenteras i sepiatonade tillbakablickar. Det är bland annat Bernhard som kallas för Millan och som direkt kommer över till Marja för att fira hennes inflyttning med ett glas sherry. Det är feministen och surkarten Ingela. Det är Inez som varit man förut och före detta gerillasoldat, men nu är hen ihop med Ingela. Det är Kamran som tar hand om alla och älskar att baka och laga mat. Och Rita, amerikanskan, som har sin fru på demensavdelningen och som besöker och läser högt för frun varje dag utan att få respons.

Boken handlar till stora delar om att vara äldre och flytta till ett seniorboende. Det känns väldigt autentiskt och är förstås en liknande process oavsett vilken sexuell läggning man har. Tanken är att Marja egentligen bara ska bo på boendet medan hennes egen lägenhet saneras på grund av rökskada. Hon är väldigt motvillig till att flytta in. Det är hennes systerdotter som är hennes enda anhörig och det är hon som tipsat om boendet. Hon är också övertygad att Marja är lesbisk, trots att Marja har ägnat hela sitt liv åt att förneka det. Nu är hennes partner Ann död och Marja blev deprimerad i samband med detta. Därför är ett av bokens tema också att ta sig tillbaka från depression, men också att gå igenom en sorgeprocess och att våga gå vidare. Ett annat tema är förstås sexualiteten och där har de olika karaktärerna väldigt olika erfarenheter, en del har levt väldigt öppet, medan andra inte alls har gjort det. En del har accepterat och öppnat sig först på äldre dagar. Boken har många olika teman och den har ett djup trots det lättillgängliga formatet. Tankar väcks om identitet och att våga vara sig själv, om vänskap och kärlek och allt däremellan, om livet, döden och allt däremellan. Det här är en bok som inte liknar någon annan bok jag läst och det är en bok som jag tror kommer att finnas kvar hos mig länge. Det är en väldigt, väldigt fin bok som gav mig en mycket varm och glad känsla.

I slutet av regnbågen är utgiven av Syster förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.