När Mamma Groda skulle på Kalas

När mamma Groda skulle på kalasNär Mamma Groda skulle på kalas är en saga i serien ”Grynet och hennes vänner”. Grynet är en liten, liten turkos hund som alltså är vän med Mamma Groda. I denna bok blir Grynet rädd att Mamma Groda ska försvinna, drunkna eller rentav dö. En känsla som vi säkert alla känner igen. Grynet är framförallt rädd för att Mamma Groda ska bli tagen och kidnappad av Gammelhäxan. Hennes rädsla är så pass stark att hon får ont i magen och slutar göra de saker som hon egentligen tycker är roliga. Men Grynet inser att hon ju faktiskt vill busa, leka och skutta runt. Därför vill hon lära sig hantera sin rädsla. Hon träffar det Magiskt Talande Trädet som hjälper henne komma över sin rädsla. Dessutom går Grynet och Mamma Groda på upptäcksfärd. Hur är det egentligen – finns det ens någon Gammelhäxa där djupt inne i skogsmyren som myten säger?

Den här boken är skriven av Maria Dellenmark Blom. Hon är författare och legitimerad psykolog. Boken är illustrerad av Charlotte Liljesand. Boken är egenutgiven på Vulkan förlag. Längst fram finns ett förord där författaren berättar om materialet, hur det kom till och hur det är tänkt att användas. Den här boken är nämligen en del i en större serie där varje bok är tänkt att fokusera på ett psykologiskt tema. I denna bok är det alltså rädsla, ängslan, oro och ont i magen som fokus ligger på. Nästa bok i serien handlar om ledsenhet, utanförskap och känslan av att duga. Till varje bok finns kompendier, dels ett för föräldrar och dels ett för behandlare. Däri berättas lite grann om själva sagoserien, om vad oro, rädsla och ängslan är, om barns utveckling, om högläsningens betydelse och hur man möter rädslan. Det finns också flertalet uppgifter och även litteraturtips. Många av texterna är lika i de båda kompendierna, men de flesta av övningarna återfinns i kompendiet för behandlare.

Jag har ju ingen psykologisk utbildning, men jag tror att högläsning och litteratur överhuvudtaget är en bra ingång till att prata om jobbiga ämnen och känslor. Det finns ju till och med ett begrepp som heter biblioterapi. Jag har också läst mycket forskning kring högläsning och är väl medveten om hur bra det är, så jag tror att det kan vara ett bra koncept med en sagoserie som utgår från olika psykologiska teman. Man kanske blir lite skrämd av att det heter ”psykologiska teman”, men det behöver man inte alls bli. Jag kan se ett stort användningsområde för dessa sagoböcker, dels i en behandlingssituation förstås, men dels också för pedagoger och bibliotekarier att använda i vanliga boksamtal. Oro och rädsla är ju något som alla kan relatera till, oavsett barndom och bakgrund, så här finns definitivt något att diskutera kring i en barngrupp. Böckerna vänder sig till barn mellan 5 och 10 år.

När Mamma Groda skulle på kalas finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.