21 sanna deckargåtor och 18 mystiska gåtor

18 mystiska gåtor

21 sanna deckargåtor och 18 mystiska gåtor är två av de senaste böckerna i en serie med liknande böcker som Bengt Fredriksson och Andreas Palmaer har skrivit.

I 18 mystiska gåtor finns arton stycken korta, lättlästa berättelser från verkligheten upplagda som gåtor och det är tänkt att läsaren ska lösa dem. Det finns ledtrådar i texten eller i de bilder som finns intill varje berättelse. Bland historierna finns exempelvis Frihetsgudinnan försvinner, Djävulens motorväg, Hitlers förfalskade bok, Monstret i sjön, Spöket och Mörkret och Trollkarlen som lurade nazisterna. Allt har alltså hänt på riktigt, det är själva formatet på berättelserna som är nytt, att de presenteras som gåtor och med rubriker som brukar kunna locka läsare i slukaråldern. Svårighetsgraden är ganska blandad, en del är riktigt svåra. Efter varje gåta finns ett utförligt svar där man också lär sig en hel del.

21 sanna deckargÃ¥tor21 sanna deckarhistorier är upplagd på samma sätt. Här är dock fokus på brott, polis- och deckararbete, tjuvar och mördare. Några exempel är Lasse-Maja och silverstölden, Eiffeltorn till salu, Rånarnas misstag, Giftig drottning, Kungen måste dö och Förfalskarens misstag. Även här kan läsarna vara med och lösa kriminalhistorierna, men går man bet så finns svaren också med.

Jag kan tänka mig att dessa böcker lockar de läsare som inte annars så ofta lockas av skönlitterära böcker. Här finns både spänning, mysterier, historia och dessutom får man lära sig en hel del om olika saker från verkligheten. Det är också en bra blandning av nya och äldre gåtor. Böckerna är rikligt illustrerade i svartvitt av Elin Jonsson. De är lättlästa och utifrån upplägget så kan man enkelt läsa, klura och lösa en gåta på ganska kort tid, och eftersom alla gåtor är fristående kan man enkelt lägga ifrån sig boken till nästa gång man är sugen på att läsa utan att behöva komma ihåg vad som hände förra gången. På så sätt passar böckerna också bra för de läsovilliga eller läsovana.

Det jag tycker kan vara lite svårt med sådana här böcker dock är hur man ska sälja in dem till läsarna på ett bibliotek. Det verkar som att olika bibliotek klassificerar dem på olika hyllor och det är ofta på hyllor som läsarna kanske inte alltid har så lätt att hitta till. Jag tror det krävs att man skyltar eller bokpratar om dem för att de ska hitta sina läsare. Eller vad tror ni?

18 mystiska gåtor och 21 sanna deckargåtor är utgivna av Alfabeta och finns att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).