Monstret Frank

Monstret i natten   Monstret pÃ¥ cirkusen   Monstret och människorna

Böckerna om Frank är väldigt populära bland barnen i 2-3:an på skolan där jag jobbar. Serien inleds med Monstret i natten, fortsätts med Monstret på cirkusen och avslutas med Monstret och människorna. De är skrivna av Mats Strandberg och illustrerade i en retroliknande stil av Sofia Falkenhem. Böckerna har så snygg utformning. Den första har lila framsida och där går illustrationerna i svart, vitt och lila. Andra boken har blå framsida med illustrationer i svart, vitt och blått och den tredje boken har en grön framsida och således illustrationer i svart, vitt och grönt. Jag gillar när serier håller ihop färg- och formmässigt på det viset (precis som PAX-serien). Det känns så genomtänkt.

I Monstret i natten får vi träffa Frank för första gången. Han är en lugn kille som vill alla väl, men som ändå har svårt att få vänner. Den dag då han fyller nio år händer något som förändrar hans liv. Hans grannes hund råkar bita honom i fingret. Strax därefter börjar Frank drömma konstiga drömmar, drömmar där han är täckt av lurvig päls och springer i skogen på fyra ben. Han är ett monster, men ett snällt monster, och det enda han vill är allt bli gosad med och kliad på magen. Men varför är alla rädda för honom? Och är det verkligen en dröm?

I Monstret på cirkusen har Frank äntligen fått vänner, även om de också är monster precis som honom själv. Han har också insett att han är en hamnskiftare, en som kan förvandlas från människa till monster och tillbaka igen. Det finns vissa fördelar med det, då kan han ta del av båda världarna och leva nära både monstren och människorna. Det jobbiga är bara att han tyvärr måste hålla allting kring monstervärlden hemligt för människorna, för människornas skräck för monstren växer sig bara allt starkare. När så en cirkus kommer till stan, med elaka clownen Kryger som tämjer monster, ja då ställs allting på sin spets.

I Monstret och människorna är människorna än räddare för monstren i staden Yrred. Stadens tandläkare, Doktor Jähkel bestämmer sig för att starta en grupp som lovar ta hand om monsterproblemet en gång för alla. Nu är det viktigare än någonsin att gömma sig och inte avslöja sina hemligheter. Men det är lättare sagt än gjort.

 

Mats Strandberg känner vi förstås igen som författare till Cirkel-trilogin, men också till vuxenskräckisarna Färjan och Hemmet. Här skriver han för barn i åldern 6-9 år och det gör han lika briljant som till de tidigare målgrupperna. Monstret Frank är en charmig, rolig karaktär och det är fint att se att det går att göra serier om monster, varulvar, vampyrer, spöken och hamnskiftare på ett nytt sätt, där relationer och känslor är viktiga. Jag förstår varför dessa böcker är populära både bland tjejer och killar som knäckt läskoden. De passar också bra som högläsningsböcker och det finns en hel del teman som man gärna kan diskutera kring i en klass.

Böckerna om Monstret Frank är utgivna av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris (här, här och här) samt på Bokus (här, här och här).