Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

maj 2019
M T O T F L S
« apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Om natten

Om nattenFons är klarvaken. Han vill ut i natten och väcker sin pappa för att han ska följa med. ”Varför vill du ut i natten? På natten sover man”, säger pappan. Men han följer ändå med sin pojke och medan de går runt, runt i staden följer en lång monolog där pappan berättar att på natten sover alla och det är bara mörkt. Det händer absolut ingenting. Men det är just vad det gör. Medan pappan bara tittar rakt fram och inte ser någonting speciellt så upplever pojken ett riktigt äventyr.

I Wolf Erlbruchts värld är allt möjligt och bilderna visar också vad som faktiskt kan finnas där i mörkret om man bara vågar öppna ögonen och titta efter. I den här boken har han både skrivit texten och skapat illustrationerna. Han använder ofta en blandning av tekniker och det har han också gjort i Om natten, där han både tecknat och använt collageteknik för att skapa de ganska enkla bilderna fyllda med osannolika ting och figurer. Erlbrucht har genom åren hunnit skapa många kända verk och blivit prisbelönt. 2017 tilldelades han Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Det här är en riktig allåldersbok och jag tror att många kan känna igen sig i Om natten, såväl barn som vuxna. För barnen kommer igenkänningen förstås i det att vi vuxna så ofta bara går förbi det som är intressant istället för att stanna och verkligen SE det som finns eller sker. Och vi vuxna kan nog känna igen oss i det trötta, i att inte alltid orka ta in verkligheten. Men vi kan också få en tankeställare i att det finns så mycket under ytan om vi bara ger det ett försök. Boken är också en lekfull och humoristisk hyllning till fantasin. Dessutom skildrar den ett spännande nattligt äventyr som avslutas i hemmets trygga vrå, vilket gör att boken passar ypperligt som godnattsaga.

Om natten är utgiven av förlaget Hjulet och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.