Och blomstren dö

Och blomstren döOch blomstren dö är en psykologisk thriller om hemligheter i det förflutna, lojalitet och de val man gör som kan få konsekvenser allt mellan liv och död. Den är skriven av Rebecka Edgren Aldén som tidigare skrivit Den åttonde dödssynden som är en bok inom samma genre, men böckerna är helt fristående från varandra och handlar om helt olika karaktärer, även om vi faktiskt lite hastigt får återse Nora från Den åttonde dödssynden även i Och blomstren dö.

Och blomstren dö handlar om Gloria som följer med sin nye pojkvän Adam till hans familjs skärgårdshus för några lugna semesterdagar. De är ganska olika, Adam och Gloria, men båda har minnen från ön. Adam har alltid semestrat på Ekudden, medan Gloria bara tillbringade några somrar i sina tidiga tonår när hennes mamma hyrde ett hus där med sitt feministiska kollektiv. Man skulle kunna tro att det inte skulle spela någon roll idag, men deras till viss del gemensamma historia visar sig ändå ha stor betydelse. Gloria känner sig inte välkommen på Ekudden, varken bland öns bofasta eller hos Adams familj. Hon får känslan av att vara iakttagen när hon promenerar runt på ön. Det dröjer inte heller länge förrän gamla minnen kommer upp till ytan och frågor väcks. Vad är det hennes mamma velat dölja under alla år? Och vad hände egentligen den där sista sommaren på ön när 16-årige Jimmy dog? En dag går Gloria förbi kollektivhuset, som stått övergivet i tjugo år. Där gör hon en fasansfull upptäckt, som hon snart förstår har med hennes förflutna att göra.

Jag har sett väldigt olika recensioner av den här boken. Någon skriver att den är förutsägbar, andra att den är oförutsägbar. Det är en bok som inte enbart har hyllats. Men som också älskas av andra bloggare. Jag tycker att den var helt okej, ett bra tidsfördriv, men det är ingen bok som stannar kvar hos mig. Boken utspelar sig mitt i den svenska sommaren, men trots detta vilar en tung stämning kring såväl boken som runt Ekudden där den utspelar sig. Det är just stämningen som gör boken läsvärd, det är en krypande kuslig stämning som ändå aldrig blir riktigt jätteläskig. Nog kan man lista ut hur saker och ting hänger ihop, men man vet inte riktigt hur och inte vad som kommer att hända, vilket förstås bidrar till stämningen. Person- och miljöskildringarna håller också en hög kvalitet och framförallt gillar jag att personerna beskrivs så realistiskt med både goda sidor och fel och brister, precis som verkliga personer. Det finns dessutom en hel del annat som inte brukar finnas i traditionella deckare, frågor kring politik, klassamhället, jämställdhet, människors lika värde och så vidare. Gillar man svenska deckare är detta ett bra alternativ, inte minst eftersom den känns fräsch pga sin avsaknad av poliser och traditionella mordutredningar. Här är det vanliga karaktärer och relationerna i en bygd som är i fokus, även fast det är läskigt och spännande. Perfekt påskekrimläsning eller varför inte spännande semesterläsning.

Och blomstren dö finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Och blomstren dö

Comments are closed.