Lite sjuk, Läsa bok, Mera mat

Mera mat!  Lite sjuk  Läsa bok

Anna-Clara Tidholms klassiska småbarnsböcker kom i nyutgåva hos Alfabeta för några år sedan. Jag läste dem för min dotter häromdagen och slogs av hur bra de här böckerna är och vilken fantastisk barnboksmakare Tidholm verkligen är. Hennes succé Knacka på är det väl få föräldrar och pedagoger som har missat. Där jag bor delas den till och med ut som gåva till barnen på BVC. Hon har också skrivit massvis med andra böcker, både pek- och småbarnsböcker för de allra yngsta upp till tre år där bilden är i första fokus och texten koncentreras till bara ett par rader eller några få ord, men hon har också skrivit bilderböcker för de lite äldre förskolebarnen.

Läsa bok, Mera mat och Lite sjuk hör till de böcker Anna-Clara Tidholm skrivit för de yngsta barnen. Det är böcker i stort format och med vanliga sidor, alltså inte ett traditionellt pekboksformat med sidor i tjock kartong. Men förutom det så påminner böckerna om pekböcker. Illustrationerna får ta stort utrymme, ofta över nästan hela uppslaget, och det är bara ett par beskrivande ord per uppslag. I Läsa bok möter vi Lilla musen som står i sitt hus och tittar ut över ett stort hav där det seglar en båt och fiskarna simmar, en skog och höga berg. Musen ser också svarta moln på himlen där det kommer regn och hen bestämmer sig därför att koka te och läsa bok. Med 26 ord fördelade på 13 uppslag berättas en hel berättelse som tar läsaren till vitt skilda miljöer. Otroligt skickligt gjort! I Lite sjuk möter vi en snuvig pojke som är lite sjuk, men också en flicka som ramlar och får ont i näsan och ett barn som fått prickar och måste gå till doktorn och få medicin. Tre barn som är lite sjuka och måste ligga i soffan och läsa en saga medan de vilar en stund. Men snart är de pigga och kan hoppa i soffan bland kuddarna igen. Även här utspelas en hel berättelse på de få sidorna och här finns det också stor möjlighet till igenkänning och att samtala kring hur det är att vara sjuk och gå till doktorn. Extra kul är det förstås att aktiviteten läsa bok får utrymme i båda dessa böcker. I Mera mat är det matdags. Haklappen tas på och barnet äter mos, men vill inte ha paj. Ärtor är roligt liksom jordgubbssylt. Och tårta förstås! Barnet spiller saft och slänger av sig haklappen när hon inte vill äta mer. Sen är det dags att bajsa på bottan och så är barnet redo för mera mat! En rolig bok med såväl igenkänning som lek med perspektiv. Burken med jordgubbssylt är större än barnet och barnet sitter i tallriken med nyponsoppa, så här kan man diskutera kring olika storleksbegrepp om man skulle vilja.

Tre fina böcker som vänder sig till barn i tvåordsåldern, perfekt att peka och läsa tillsammans och såklart samtala kring det man läst. Böckerna är utgivna av Alfabeta förlag och finns bland annat hos Adlibris (här, här och här) eller hos Bokus (här, här och här).