Råttsvansarna och Ormtjusarna

Ormtjusarna     Råttsvansarna

För något år sedan skrev jag om den första delen i Anna Hanssons nya serie, Intresseklubben. Den heter Myrstackarna och är en rolig och intressant faktabok om de djur det är mest synd om i skogen (enligt skämtet), nämligen myr-stackarna 🙂 Nu har det kommit två nya böcker i serien. Dels Råttsvansarna och dels Ormtjusarna.

I Råttsvansarna får vi bland annat läsa om när brunråttorna kom till Sverige, hur svartråttorna blev bortskrämda, vad råttor äter, varför de gärna bor nära människor, att råttor kan hoppa långt och högt, men också hålla andan och simma länge under vatten, att råttor är extremt närsynta och att de kan prata med varandra och att en enda råtthona under ett år kan föda över 100 ungar! Allt det och lite till får vi lära oss i denna lättlästa faktabok som vänder sig till barn i åldern 6-9 år.

I Ormtjusarna… kan vi exempelvis läsa om att det inte finns några ormar på Nya Zeeland, Irland och Island, att en del ormar lever i träd, att ormar saknar ögonlock och öron, att en del ormar lägger ägg medan andra föder levande ungar (som var ägg från början, men kläcktes inne i honans kropp!), att huggormar kan föda upp till 20 levande ungar och att snokar kan spela döda.

Böckerna har fina, färgglada, uttrycksfulla illustrationer av Maria Andersson Keusseyan, som ofta innehåller pratbubblor där någon rolig eller klurig text finns. Och så får vi emellanåt ett litet skämt också. Vet du vad mössens motorcyklar kallas? Ostbågar! Och så får vi läsa om ormar som har roliga namn, som Kattsnok, Mjölksnok och Glasögonorm. Jag tycker att den här serien har jättefina böcker som jag gärna bokpratar om. Det är lagom långa, lagom svåra böcker om olika djur som ofta fascinerar barn. De innehåller intressanta fakta samtidigt som det vetgiriga kombineras med humor och lättsamhet. Vidare har böckerna ett fint samspel mellan text och bild. Även titlarna är lockande!

Råttsvansarna finns hos Adlibris och hos Bokus, liksom Ormtjusarna (här och här). Båda böckerna är utgivna av Rabén & Sjögren. Ytterligare en del i serien kommer under våren/sommaren och det ser jag fram emot.