Broder Jakob

Broder JakobBroder Jakob är den femte delen i Emelie Schepps deckarserie om Jana Berzelius. Schepp har på kort tid befäst sin position som en av Sveriges bästa deckarförfattare. Hon har tilldelats priset som Årets deckarförfattare tre år i rad, 2016, 2017 och 2018 och det är välförtjänt tycker jag.

I den här deckarserien får vi alltså följa åklagaren Jana Berzelius och det är intressant att få ta del av mordutredningar från ett annat perspektiv än polisernas. Samtidigt får vi också följa poliserna Mia och Henrik och eftersom Jana jobbar nära dem får man en bra helhetsbild. Nu tror jag dock att Jana inte riktigt är representativ som åklagare, dels känns det som att hon är ute på fältet betydligt mer än vad som är brukligt för svenska åklagare (fast där kan jag ju ha fel) men dels så har ju Jana en alldeles speciell bakgrund, en bakgrund som hon delar med Danilo Peña som i denna bok befinner sig inspärrad på rättspsyk.

Boken inleds med att en kvinna hittas brutalt mördad i Norrköping och hon är den andra kvinnan som hittas mördad på samma brutala sätt. Kvinnornas ben är ihopsydda, som att mördaren velat få dem att se ut som sjöjungfrur. Snart blir ytterligare en kvinna anmäld försvunnen och polisen står inför en seriemördare.

Det blir många förvecklingar och det är inte särdeles lätt att lista ut vem som ligger bakom morden, varken för karaktärerna i boken eller för mig som läsare. Precis som tidigare böcker är även Broder Jakob välskriven. Språket flyter på liksom tempot, så det här är riktiga bladvändare. Jag gillar att författaren inte bara levererar en mordgåta, utan också låter oss komma nära inpå karaktärerna och deras liv med såväl glädje som sorg och problem. Jana är minst sagt en annorlunda och originell karaktär, men ändå sympatisk. I denna bok visar hon mer känslor och empati än tidigare, vilket jag gillar. Dock gick hon också över gränsen, vilket jag tyckte var en onödig bihistoria. Karaktärerna Mia och Henrik växer också i den här boken. Jag gillar också att boken kretsar kring flera intressanta teman som gör att man som läsare börjar fundera. Boken handlar om identitet, syskonskap och försoning. Hur långt är man beredd att gå för att skydda sitt syskon? Kul också att boken utspelar sig i Norrköping liksom i Vadstena (som är en av mina absoluta favoritstäder). Boken avslutas med ett slut som går lite för snabbt, men som också ger en rejäl cliffhanger, så nu är det bara att vänta på nästa bok i serien. Hoppas det inte dröjer alltför länge. Gillar du deckare och har missat den här serien så är det bara att sätta tänderna i dem, för böckerna är riktigt bra. Men läs dem i rätt ordning så du får hela bakgrundshistorien.

Broder Jakob är utgiven av Harper Collins och finns att låna på biblioteket och att köpa på Adlibris eller Bokus.