Sagan om den underbara familjen Kanin

Sagan om den underbara familjen Kanin och Farbror Elände   Sagan om den underbara familjen Kanin och SpöktÃ¥get

Sagan om den underbara familjen Kanin är en serie bilderböcker som är väldigt populär hos mina barn. Som Sagan om den underbara familjen Kanin och Farbror Elände där allt tycks gå åt pipsvängen i Sagoskogen där böckerna utspelar sig. Smådjur trillar omkull, en tekanna går i kras och mamma Kanin drattar omkull i blåbärsriset och landar rakt i Lillebrors blåbärskorg. Det visar sig att varje gång något går på tok kan man skymta Farbror Eländes rutiga rock mellan trädstammarna. Vad är det som händer i skogen? Och är Farbror Elände på något sätt skyldig till alla olyckorna? Här handlar det om tur och otur och hur livet kan drabba olika individer på olika sätt, vilket också kan ge upphov till diskussioner.

Sagan om den underbara familjen Kanin och Spöktåget är den senaste boken i serien. Den släpptes nu i maj. Det ryktas om ett spöktåg i Sagoskogen. Lillebror Kanin får höra talas om det för första gången på ett av torsdagsmötena i den lokala tågklubben, där han är en trogen medlem. Ändå råkar han av misstag hoppa på SPÖKTÅGET när han skyndar sig hem samma kväll. När Lillebror väl har placerat sina små tassar i en av vagnarna är han fast, för har man klivit på det fördömda tåget så går det tyvärr inte att kliva av. Det här är en klassisk spökhistoria, men också lite av en deckargåta, för medan man läser kan man klura på hur man skulle kunna göra för att häva förbannelsen. I boken kan man också frossa i massor av läskigheter som benrangel, spindelnät, slemmiga händer, gastar av alla de slag och förstås det fruktansvärda Avgrundsdjupet.

Det här är den femte respektive sjätte boken i serien och för den som läst de tidigare böckerna i serien är miljön och karaktärerna nu välbekanta. Jonna Björnstjerna har skapat en magisk, läskig men samtidigt humoristisk sagoskogsmiljö och fyllda med detaljer att förlora sig i. Böckerna är precis lagom läskiga för barn i förskoleåldern och i böckerna förenas såväl spänning som mystik, rys och humor. Att möta rädslor med hjälp av böcker är sedan länge ett beprövat koncept och här kan man möta läskigheter på ett tryggt sätt, i en trygg miljö tillsammans med en vuxen som läser boken och kan kramas efteråt om det behövs. Böckerna handlar dock inte bara om läskiga saker, utan också väldigt mycket om mod. För trots att Lillebror Kanin är så rädd att tassarna skakar så visar han sig ständigt vara modig innerst inne. Och den känslan kan också barnet som läser sagan få vid läsningen. Jag tillhör också dem som verkligen älskar Björnstjernas illustrationer. Det märks att hon har haft roligt under tiden hon skapat de här böckerna. Det finns så många underfundiga detaljer och samspelet mellan text och bild är suveränt.

Böckerna är utgivna av Bonnier Carlsen. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här). Kolla gärna också in de tidigare böckerna i serien om ni missat dem.