Göra gott – en sjuksköterskas berättelse

Göra gott : en sjuksköterskas berättelseSjuksköterska är ett av världens äldsta yrken. Ändå finns det knappt några böcker som skildrar sjuksköterskans vardag. Göra gott – en sjuksköterskas berättelse är en av dessa få. Dessutom en bok som ger ett av världens äldsta, men också viktigaste och svåraste yrken den uppmärksamhet det förtjänar. Christie Watson har jobbat som sjuksköterska under 20 år, på flera olika avdelningar, men mestadels som barnsjuksköterska till svårt sjuka barn. I den här inifrånskildringen berättar hon personligt, medkännande och insiktsfullt om de erfarenheter hon samlat under sitt yrkesliv – från födsel till död, från akuten till långvården.

Det är en memoarbok, men också så mycket mer – ett arbetsplatsreportage med medicinhistoriska referenser till bland annat Florence Nightingale. Waters kåserar om sitt yrke, vad som krävs av en sjuksköterska, hur yrkesrollen förändras genom åren hon jobbar och hur den annars ganska tillslutna sjukhusvärlden egentligen fungerar. Ibland får vårdens sparkrav sig en känga och mellan raderna märker man en oro för yrkets framtid. Och det är väldigt intressant, framförallt om man som mig alltid har fascinerats av sjukhus och allt som händer där. Men det som verkligen griper tag i mig som läsare är förstås alla de människoöden vi får ta del av. Vi får följa med när en orolig mamma för första gången vågar hålla sin för tidigt födda son i famnen. När akutlarmet går. Under plågsamt långa och komplicerade hjärtoperationer. Och vid det svåraste av allt, när ett barn har dött och den sörjande familjen ska ta farväl.

Sorg och glädje blandas, precis som i verkliga livet. Mina ögon tåras emellanåt. Samtidigt får jag ta del av en enorm kärlek. Christie Waters har nämligen en stark kärlek till sitt yrke och till patienterna. Hon lyckas också förmedla vad sjuksköterskeyrket egentligen handlar om – bemötande, omvårdnad, respekt, vördnad, värdighet. Allt detta på ett sätt som verkligen griper tag och fängslar mig som läsare. Det här är måste-läsning för alla sjuksköterskor och blivande sjuksköterskor, för alla som gillar sjukhusmiljöer eller arbetsplatsskildringar och för alla som vill läsa om livet, verkligheten och mänskliga möten.

Göra gott – en sjuksköterskas berättelse är utgiven av Albert Bonniers förlag och finns bland annat att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.