Glossas café

Glossas caféDet var en gång ett berg där solen alltid lyste. Där bodde en häxa med en fin och tjock bebis. Det var häxan Glossa och hennes lilla Greta.

Så börjar Glossas café, en populär bilderbok som gavs ut redan 1998 för första gången, men som nu kommit i en ny utgåva av En bok för alla. Det är välkända Pija Lindenbaum som skrivit och illustrerat. Häxan Glossa och hennes dotter Greta var så elaka att ingen vågade gå nära deras hus. Det blev lite ensamt efter ett tag och därför bestämde de sig för att öppna ett café, så det skulle bli lite mer livat på berget. Men Glossa kan inte låta bli att trolla och vara elak. Snart var gästerna återigen borta. En natt fick Greta en idé – hon kom på att de skulle trolla sig snälla. När de gjort det bestämde de sig för att trolla tillbaka alla djuren som de utfört trolldomar på tidigare. Snart var berget fyllt av djur från när och fjärran som ville ha hjälp av Greta och Glossa. Och sagan slutar förstås som den bör med att häxan och hennes dotter levde lyckliga i alla sina dar på berget där solen alltid lyste.

Det här är en bilderbok som påminner om de äldre sagorna, med en tydlig sensmoral på slutet. Mycket humor, lite spänning och pageturners så att man snabbt vill läsa vidare för att få veta vad som händer. Humoristiska bilder som samspelar bra med texten. Kul bilderbok som säkert går hem hos många som gillar att läsa om häxor.

Glossas café finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.