Aldrig backa

Aldrig backaAldrig backa handlar om relationerna i en femteklass. Det börjar med Lydia och Ivan. De är inte ihop, men det finns ändå något där, något speciellt mellan dem. Därför blir det just Ivan som måste skicka ett meddelande till Lydia efter bråket på fotbollsplanen. De andra killarna i klassen pushar på. Skulle någon annan än Ivan göra det vore det inte lika kul. Och lite får väl ändå Lydia tåla. Har hon ingen humor, eller? 

Men nu får tjejerna i klassen nog. Alltid är det killarna som får göra som de vill och komma undan med det. De tränger sig i matkön, tar fotbollsplanen från tjejerna, hånar och retar dem och är allmänt störiga. Ändå får de fortsätta. Bara för att de är flest och skriker högst. Men nu är det slut på det. Och det spelar ingen roll vad som händer, tjejerna tänker ändå aldrig backa. 

I Aldrig backa får vi alltså följa relationerna och intrigerna i en mellanstadieklass. Vi får också läsa om vad som händer i klassen när tjejerna gör uppror. Det är spännande att få ta del av båda perspektiven eftersom både tjejerna och killarna får komma till tals genom Ivan och Lydia. Det blir lite tillrättalagt ibland, och boken saknar ett perspektiv, nämligen de som inte identifierar sig varken som kille eller tjej,men det är en bra bok att läsa högt i en klass och sedan diskutera de viktiga frågor som boken innehåller. Boken är skriven av Cina Friedner och det är första delen i serien om Klass 5a. 

One thought on “Aldrig backa

Comments are closed.