Hoppsan, Bobo

Hoppsan, BoboHoppsan, Bobo är första boken i en ny serie för de minsta barnen. Vi får följa med Bobo när han packar ryggsäcken för att gå ut och träffa sina vänner, bygga snögubbe, åka skridskor, fika och ha skoj under en härlig vinterdag.

Texten är enkel och kortfattad, oftast bara ett par ord per uppslag. De flesta sidor har också en traditionell layout med texten på vänster sida och en bild på den högra, men på några uppslag tillåts illustrationen breda ut sig över hela uppslaget med texten insprängd i bilden. Det är färgglada bilder, men i harmoniska färger. Tjocka, svarta konturer skapar tydlighet och gör det möjligt även för de minsta barnen att se illustrationerna. Jag hade dock önskat att boken vore i hård kartong med tjocka sidor som är greppvänliga även för de yngsta barnen, men så är tyvärr inte fallet.

Bilderna är uttrycksfulla, vilket märks till exempel på uppslaget där Bobo och hans vänner fryser så de skakar. Alla karaktärer är djur och bilderna förmedlar glädje, charm och värme. Maya Jönsson har såväl i text som i bild skapat en mysig småbarnsserie och det ska bli roligt att få läsa fler böcker om Bobo framöver.