Idde

Idde och den bortsprungna katten (inbunden)  Idde och maskeradkalaset (inbunden)

Idde och Hajen skrev jag om här. Det är en bilderbok som handlar om Idde som längtar efter ett eget husdjur och till slut får en alldeles egen katt. Sedan dess har det kommit två till böcker om Idde: Idde och den bortsprungna katten och Idde och födelsedagskalaset.

I Idde och den bortsprungna katten hittar Idde en katt som varken Idde, hennes mamma eller någon av hennes grannar känner igen. Idde bara måste hitta ägaren. Men trots att de lägger ut bilder på nätet och sätter upp lappar överallt verkar ingen sakna katten. Vilken tur att Idde inte ger upp när det handlar om ensamma katter och tanken på att någon kanske sitter hemma och saknar sin fyrfota vän. När Idde tar saken i egna händer får historien äntligen sin lösning och katten kommer tillrätta. Dessutom får Idde en ny vän som älskar katter lika mycket som hon själv.

I Idde och maskeradkalaset har Idde fyllt år och ska ha maskeradkalas för kompisarna på förskolan och nya kompisen Mirjam som hon lärde känna när Idde hittade bortsprungna Bonnie. Idde har såklart klätt ut sig till katt. Men i en hemsydd dräkt istället för den från maskeradbutiken som hon egentligen ville ha. Så kommer Mirjam, utklädd i exakt den dräkten som Idde så hett önskat sig. Idde kan inte längre leka, inte dansa, inte äta popcorn eller glass. Hon kan bara titta på Miriams maskeraddräkt och hon blir så avundsjuk att hon inte vet riktigt vad hon gör. Sedan blir det riktigt trassligt och Idde ångrar sig. Men som tur är så har Iddes katt Hajen lösningen på allt.

Ellen Ekman har både skrivit och illustrerat böckerna om Idde. Precis som första boken om Idde är även detta två fina bilderböcker som inte bara handlar om katter, utan också om relationer och känslor. Det är hög igenkänning för barn i förskoleåldern och det finns mycket att relatera till. Båda böckerna är så varma och kärleksfulla. Jag tycker också så mycket om bilderna, färggranna, detaljrika och mycket att titta på. Realistiska och skildrar verkligen vardagskaoset i en helt vanlig familj. Extra kul är det också att Idde och mamma har samma tapet i sin hall som jag har i mitt arbetsrum!

Kommentera