Lilla veterinärskolan

Lilla veterinärskolan - Din hund från nos till svans!  Lilla veterinärskolan - din katt från nos till svans!

Lilla veterinärskolan är en faktaboksserie skriven av veterinären Sara Klinga Myr med illustrationer av Emma Jansson, känd från böckerna i serien Upptäck naturen.

Hittills finns det två delar av serien: Din hund från nos till svans och Din katt från nos till svans. Båda böckerna har samma upplägg, författaren börjar framifrån och går igenom kroppsdelarna i respektive djur från nos till svans, via morrhår, ögon, öron, tänder, tunga, hjärta, lungor, tassar, klor, mage, rygg, päls, snippa, snopp, bajs och många många fler delar. Det berättas om kroppsspråk, sjukdomar, utseenden, kuriosa, beteenden och mycket annat.

Fakta blandas med intressant kuriosa och bra att veta i dessa två böcker. Perfekt för den som drömmer om att bli veterinär eller som bara vill lära sig mer om sin katt eller hund och se till att den mår bra. Man lär sig hur man bäst ska ta hand om sin bästa vän och hur man ser att den mår bra, hur man undersöker djuret om det inte mår bra och mycket mer. Böckerna vänder sig till barn från 6 år och fungerar långt upp i åldrarna. Överallt finns fina illustrationer i färg som förtydligar och ger bra överblick på det som texten berättar. Texten är i sin tur välskriven och det märks att Sara Klinga Myr har god erfarenhet av det hon skriver om.

Den här faktaboksserien har ett annorlunda upplägg i och med att den är skriven ur en veterinärs perspektiv och det gör böckerna unika, samtidigt som jag tror att många vetgiriga djurälskande barn efterfrågar denna typ av böcker som lär dem på djupet hur de ska ta hand om sina djur och hjälpa dem till bättre välmående. Böckerna har en bra nivå för barn och lyckas undvika både att vara för enkla och inte heller för mästrande, samtidigt som de är lärorika och underhållande på samma gång. Bra familjebok för barnfamiljer som har djur.