Mysa mej

Mysa mejMysa mej är en bok för de allra minsta barnen. En klassisk pekbok där vi på varje uppslag får möta en bebis som myser med olika djur: hunden, elefanten, katten, kaninen, grisen och ankan. Texten på varje uppslag är kort och enkel: ”mysa katten”, ”mysa hunden” och så vidare. På sista uppslaget får bebisen istället mysa med en vuxen, troligen en förälder och här är texten ”mysa dej”.

Texten är som sagt kort och bygger på upprepning, vilket skapar en rytm i läsningen. Illustrationerna är också enkla, stora, tydliga med tjocka svarta konturer och mycket färg. Boken uppmanar till interaktion då man kan prata om respektive djur och lära sig vad de heter, men också att man kan passa på att mysa tillsammans under läsningen. Det går även att ta med gosedjur som rekvisita under läsningen ifall man vill. Jag tror att denna bok skulle passa ypperligt till bibliotekens och öppna förskolans bebisbokprat och liknande aktiviteter men det är förstås också en härlig bok att läsa tillsammans med sitt eget barn.

Mysa mej är både skriven och illustrerad av Karin Ahlin, en varm, charmig och mysig pekbok i klassiskt pekboksformat med tjocka, greppvänliga sidor i hård kartong med rundade hörn. Såväl text som bilder är väl anpassade för de allra yngsta barnen.