Alla våra vagnar

Alla våra vagnar!Alla våra vagnar är en småbarnsbok som handlar om olika slags vagnar. Gåvagnen, cykelvagnen, spårvagnen, kundvagnen, dockvagnen…

Jag fascinerades av den här boken. Det är på ett sätt en klassisk pekbok som presenterar och benämner olika slags vagnar. Men det är också så mycket mer. För utöver alla dessa vagnar skildras en hel dag för två små barn. De klär på sig på väg till förskolan, åker dit i barnvagnen, leker, äter mat, åker hem, bråkar, handlar mat och till slut somnar de i barnvagnen på vägen hem igen. Ett vardagsäventyr för de minsta alltså, samtidigt som vi får lära oss olika slags vagnar.

Boken är skriven av Frida Naemi Persson och illustrerad av Sara Gimbergsson. Texten är kortfattad, rytmisk och upprepande. Den är uppbyggd på samma sätt genom boken: ”barnvagnen – heja den!”, ”matvagnen – hämta den”, ”spårvagnen – vinka den” förutom vid ett par tillfällen, som när syskonen sitter bredvid varandra i barnvagnen och bråkar: ”Min vagn! Sitta den!”. Illustrationerna breder ut sig över hela uppslagen och de berättar mycket mer än texten, det är här hela dagen utspelar sig med förskola, affär och promenad. Illustrationerna är varma, mjuka i milda färger. Det finns ett fint barnperspektiv i boken och ett fantastiskt samspel mellan författare och illustratör. Helt klart en ny favorit bland småbarnsböcker för mig!