Slå dig fri

Slå dig friSlå dig fri är den andra delen i serien Hästarnas värld av Marie Helleday Ekwurtzel, en lättläst bokserie där hästarna är huvudpersoner och tar oss till olika tider i världshistorien. I första boken Galoppera för livet berättade Asilia om när romarna ville erövra landet Saba. I denna bok är det islandshästen Grane som berättar om sitt liv bland trälar, jordbävningar, hingsthetsningar, hövdingar och vulkaner på vikingatiden år 930. 

Grane måste visa att han är den finaste hästen på Island. Hans ägare är nämligen hövding och hövdingarna brukar låta sina hästar tävla i hingsthetsningar. Det är ingenting som Grane tycker om, men han har inget val. När Grane slåss vid Alltinget blir han svårt skadad. Han sköts om av trälen Sigurd. De blir snabbt vänner, men inte heller Sigurd vill acceptera sitt öde utan planerar att fly från trällivet och då vill han ha med sig Grane. 

Bokserien är lättläst, actionfylld och kombinerar historia och hästar på ett spännande sätt. Kul idé att låta hästarna själva berätta sin historia och vara huvudpersoner i sina egna böcker. Denna bok är illustrerad av Hedvig Häggman-Sund och det är mjuka, bulliga och vänliga illustrationer som förmedlar mycket känsla och uttryck.