100 möjligheter istället för 2

omslag100Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 är en ny bok om genusfällor och genuskrux i vardagen. Den är skriven av Marie Tomicic och Kristina Henkel och utgiven av Olika förlag i samarbete med Jämställt.se. Boken är främst till för föräldrar, men också för förskolepersonal och andra som jobbar med barn.

När och hur könas barn och görs till flickor och pojkar istället för barn? Hur påverkar det barnen? Boken visar att genusfällor finns överallt – bland kläder, barnböcker, känslor, vänskap och leksaker. Men man kan ge barnen fler möjligheter trots den könsstereotypa vardagen. När det gäller sagor eller barnböcker till exempel kanske man kan byta ut huvudpersonens namn. Varför inte låta prinsessan komma ridande på en häst och rädda prinsen?

Det här är en väldigt genomarbetad och välskriven bok om genus i barnens vardag. Det är så viktigt att uppmärksamma de genusfällor som finns och oftast är det enkelt att åtgärda dem. Boken ger många praktiska och konkreta råd på hur man enkelt kan ge barnet fler möjligligheter än de två som är begränsade till barnets kön. Jag tycker att det är en otroligt tankeväckande och inspirerande bok som alla som någon gång kommer i kontakt med barn borde läsa.

Läs gärna denna intressanta intervju med författarna här.

One thought on “100 möjligheter istället för 2

Comments are closed.