Tematrio – Ljus

Veckans tematrio hos Lyran handlar om ljus. Såhär skriver hon:

För att väga upp förra veckans mörka tema tillbringar vi idag tid i ljuset. Berätta om tre böcker som innehåller ljus eller något ljust i titeln eller i innehållet. Bokstavligt eller symboliskt, valfri tolkning..

Mitt bland stjärnor är en bilderbok som utkom förra året skriven av Lotta Olsson. Det är en riktig pärla som handlar om livet och om universums otroliga märkvärdigheter, om allt som är levande, om himmel och jord, om tillblivandet av universum likväl som tillblivandet av en ny dag. Både det stora och det lilla får plats. Allt är förpackat tillsammans med en vacker, poetisk men samtidigt också ibland humoristisk text på rim, och med underbara illustrationer fyllda med detaljer och saker som kanske inte alltid är som man tror sig att de ska vara.

Det var ju öppet för fria tolkningar av ljus. Därför vill jag tipsa om 15 sätt att bli fri från stress. Den är skriven av Karin Isberg. Jag har läst flera av hennes tidigare böcker och jag tycker att hon skriver medryckande, inspirerande, lättsamt och lättillgängligt. I den här boken skriver hon om utbrändhet och stress med fokus på hur man kan minska stressen i sin vardag, såväl hemma som på jobbet, hur man kan bli piggare, få mer energi, mer ork, och bli en gladare, lugnare och mer harmonisk person. Den behandlar ett viktigt ämne, och är så hoppfull och stärkande att jag tycker att den ger ett ordentligt ljus i det mörker som annars utmattning, utbrändhet och stress annars kan innebära.

Agnes och ljuset har jag själv inte läst ännu, men jag har fått tips om den vid två olika tillfällen nu på kort tid så jag måste kolla upp den närmare. Det ska tydligen vara en väldigt fin barnbok som beskrivs såhär: För fem år sedan dog Agnes och halvbrodern Martins mamma i cancer. De bor nu med Agnes pappa och tillsammans hjälps de åt att hålla ljuset på mammans grav brinnande. Hon ville att vi skulle hålla ihop alla tre, säger pappan. Bloggen Bubblan i bibblan har skrivit en fin recension om boken här. Böcker om sorg för barn efterfrågas lite då och då på biblioteket, så det här kanske är en fin bok att tipsa om på temat. Någon som läst den?

15 sätt att bli fri från stress      9789129655339_200

 

2 thoughts on “Tematrio – Ljus

  1. Agnes och ljuset älskade jag som liten. Måste ha varit i 10-12års åldern när jag läste den och var oerhört svag för sorgliga böcker samt skildringar av tjejer med storebröder (önskade mig hett en egen storebror även om jag insåg omöjligheten i att få en). Den gav mig båda två i en!

Comments are closed.