5:2 dieten

52-dieten-friskare-smalare-langre-liv-med-halvfastaAtt 5:2-dieten varit på tapeten är det väl inte många som missat de senaste åren. Det har också kommit flertalet böcker som presenterar dieten och alla förtjänster med att äta enligt den. 5:2 dieten – friskare, smalare, längre liv med halvfasta är en av dessa böcker. Boken är skriven av Dr Michael Mosley och Mimi Spencer och den är utgiven av Bonnier Fakta. Det var just Michael Mosley som gjorde den omtalade BBC-dokumentären Eat, Fast, And Live Longer, som visades i SVT:s Vetenskapens Värld under våren 2013.

Tanken bakom 5:2-dieten är att man ska äta som vanligt fem dagar i veckan och halvfasta resterande två dagar i veckan, men med riktig mat även då. Eftersom man lever på ett begränsat antal kalorier två dagar och äter som vanligt de övriga fem dagarna så ska man få massor av hälsofördelar. De vetenskapliga bevisen säger bland annat att det minskade kaloriintaget gör en friskare och kan även förlänga livet. Dessutom går man ner i vikt. Man minskar risken för övervikt, diabetes, hjärtsjukdomar och får på köpet ett friskare åldrande. Dieten kan användas hela livet och är en av de få fungerande viktminskningsmetoderna just eftersom man kan göra dieten till en livsstil. Man behöver inte utesluta en massa saker ur kosten eller leva enbart på ett fåtal livsmedel som man snabbt tröttnar på. Istället kan man i stort sett äta som man vill, bara man halvfastar två dagar i veckan.

Det som händer under halvfastedagarna är att kroppen reparerar sig själv genom att nivåerna av hormonet IGF-1 (som bryter ner kroppen) sänks. Därav alla hälsofördelar och ett friskare åldrande. Att ha höga nivåer av IGF-1 är inte bra, det finns bland annat samband mellan höga nivåer av IGF-1 och flera typer av cancer.

Boken känns rätt så amerikansk. Den börjar med att berätta om bakgrunden till 5:2-dieten, men den går inte så mycket ner på djupet, utan håller sig istället rätt så lättläst så att gemene man kan ta del av boken. Författaren skriver också väldigt personligt och redogör noggrant för sin egen erfarenhet av att äta enligt dieten. Därefter följer ett rätt så kort avsnitt om själva 5:2-dieten, hur man gör för att äta enligt den samt hur man kan leva enligt den i vardagen. Det finns förslag på måltider, lite recept och kaloritabeller. Ett avsnitt består av andra människors berättelser om alla fördelar de har fått efter att de följt dieten. Boken är en bra introduktion till 5:2-dieten, en lättläst och peppande inspirationsbok om man vill lägga om sin kost. Men söker man en fördjupning så får man nog leta efter andra böcker.