Temaläsning 2016 – Historiska böcker

Nu har vi redan gått 10 dagar in i juli månad. Denna månad kommer vi att fokusera på historiska böcker i Temaläsning 2016. Själv kommer jag nog att läsa Karin Wahlbergs Än finns det hopp som utspelar sig på ett lasarett i en svensk småstad på 1950-talet då polioepidemin härjade. Jag har läst hennes deckare som också ofta utspelar sig i sjukhusmiljö, och de har jag verkligen tyckt om. Dessutom vet jag att hon är läkare, så jag tror att även hennes historiska sjukhusserie lär vara trovärdig, så jag ser fram emot att läsa Än finns det hopp. Någon som läst den? Eller som har andra tips på bra historiska romaner?

Temaläsning 2016 – Hyllvärmare

Juni månad försvann snabbt för mig. Det var flera tentor och inlämningsuppgifter som skulle in såhär i slutet av terminen och samtidigt skulle jag förbereda för semester och föräldraledighet på jobbet och avsluta allt innan min vikarie tar över. Hann därför inte läsa särskilt mycket av de hyllvärmare som jag hade hoppats på, men jag har i alla fall tittat igenom och skrivit om en hel del faktaböcker. Får ta nya tag i temaläsningen nu till hösten då jag är hemma med bebis. Här är en sammanfattning på Juni månad i Temaläsning 2016:

Träning för nyblivna mammor (Barnboksbloggen)

Mammaform (Barnboksbloggen)

Järnblod (Barnboksbloggen)

Mysigt i soffan (Barnboksbloggen)

Syjunta (Barnboksbloggen)

Lätt att virka (Barnboksbloggen)

Snabbvirkat (Barnboksbloggen)

Virka mera (Barnboksbloggen)

Love at first stitch (Barnboksbloggen)

Pojken som slutade gråta (Bokmumriken)

Överlevarna (Bokmumriken)

Eldvittnet (Bokmumriken)

Sandmannen (Bokmumriken)

Moln över Arcadia (Bokmumriken)

När jag inte hade nåt (Bokmumriken)

Stalker (Bokmumriken)

Aprlhäxan (Bokmumriken)

Mamma, pappa, barn (Bokmumriken)

Vyssan lull (Bokmumriken)

Livet motorcyklar och andra omöjliga projekt (Bokmumriken)

Stolthet och fördom (Stories from the City)

Väninnan – rapport från Rosenbad (Stories from the City)

Millie Birds om döda saker (Stories from the City)

Fröken Julie (Stories from the City)

This Charming Man (Stories from the City)

Systerskap (Theresans bokblogg)

Sagosamlingar och antologier

Något som är populärt att läsa vid högläsning för de mindre barnen är sagor. Det brukar även de vuxna tycka om eftersom de ofta har hört sagorna när de själva var små. Dessutom är det populärt att ge bort (och få) sagosamlingar och antologier. Därför tänkte jag tipsa om några bra sagosamlingar och antologier här:

 

Barnkammarboken och Lilla Barnkammarboken är riktiga klassiker. De vänder sig till målgrupperna 0-3 år och 3-6 år. Det finns sex böcker i serien Lilla Barnkammarboken och tretton böcker i serien Barnkammarboken. Böckerna har olika teman, till exempel rim och ramsor, julsånger, godnattvisor och sagor. Till många av böckerna medföljer cd-skivor. Nu finns dessutom Barnkammarboken som Pixi-bok!

Du och jag, min skatt är en rätt så ny serie böcker som är indelade efter ålder på barnet. Hittills har böckerna Ettåringen, Tvååringen, Treåringen och Fyraåringen kommit ut. Nollåringen och Femåringen planeras. Dessa böcker innehåller rim, ramsor, berättelser, sånger och illustrationer anpassade för respektive ålder. Det roliga med dessa böcker är att de växer med barnet i takt med att barnet blir äldre. Perfekt födelsedagspresent med andra ord.

Barnens stora sagoskattBarnens stora sagoskatt är en samling med massor av olika sagor från olika författare, bland annat H.C Andersen och Bröderna Grimm.

 

Det finns en del barnboksförfattare som har gjort jättemånga sagor, berättelser, böcker och sånger under sitt författarskap. Många av dem har samlats i fina antologier och samlingar. Några exempel är:

Elsa Beskows Sagoskatt som finns i tre delar: Tripp, Trapp och Trull. I dessa tre böcker hittar man de allra mest älskade sagorna, verserna och bilderna av Elsa Beskow tillsammans med originalillustrationer i färg.

Bröderna Grimms älskade sagorBröderna Grimms sagor har getts ut i många olika antologier. Till höst kommer Bröderna Grimms älskade sagor där 8 av de mest kända sagorna finns samlade.

Astrid Lindgren har som bekant gett ut mängder av sagor och berättelser. Några av dem har samlats i exempelvis Sagor, hyss & äventyr. Jag vill också slå ett slag för de böcker där man inte bara kan läsa, utan också kan höra hennes sånger och berättelser, till exempel Och nu så vill jag sjunga: 30 sånger om Pippi, Emil, Madicken och alla de andra och Astrid Lindgrens jul: Astrid Lindgren läser sju älskade julsagor.

Sagor, hyss & äventyr  Astrid Lindgrens jul : Astrid Lindgren läser sju älskade julsagor

 

Temaläsning 2016 – Barnböcker

Maj månads tema i Temaläsning 2016 var barnböcker. Själv hann jag inte läsa särskilt många och inte heller recensera de barnböcker som jag redan läst men inte hunnit recensera än, vilket jag hade hoppats på att hinna, men den här våren har varit tuff med skola, jobb, graviditet och vardagsliv med tre barn, så tiden har inte funnits där. Som tur är så finns det ju fler som följer min utmaning Temaläsning 2016 och de har läst desto mer än mig. Här kommer en sammanfattning:

Skuggan över stenbänken (Stories from the City)
Bert och familjefejden (Stories from the City)
Dennis hemlighet (Stories from the City)
Super-Charlie (Stories from the City)
Sommaren före sjuan (Stories from the City)
Familjen Bliss magiska bageri (Stories from the City)
Madicken (Stories from the City)
A bear called Paddington (Stories from the City)
Kalabalik hos morfar prosten (Stories from the City)
Mio min Mio (Stories from the City)
Gummi-Tarzan (Stories from the City)
Anne på Grönkulla (Stories from the City)
Monstret i natten (Stories from the City)
Opp och hoppa, morfar prosten! (Stories from the City)
Fängelsemysteriet (Barnboksbloggen)
#tillsammans #utanför (Barnboksbloggen)
Pax Grimmen (Bokmumriken)
Glasbarnen (Bokmumriken)
Ishavspirater (Bokmumriken)
Sorgfjäril Bokmumriken)
Får hundar korvar i himlen? (Sofies bokblogg)
Det är en gris på dagis (Sofies bokblogg)
Akimbo och krokodilmannen (Sofies bokblogg)
Monsterakademin (Sofies bokblogg)
Det flygande tältet (Sofies bokblogg)