Sagosamlingar och antologier

Något som är populärt att läsa vid högläsning för de mindre barnen är sagor. Det brukar även de vuxna tycka om eftersom de ofta har hört sagorna när de själva var små. Dessutom är det populärt att ge bort (och få) sagosamlingar och antologier. Därför tänkte jag tipsa om några bra sagosamlingar och antologier här:

 

Barnkammarboken och Lilla Barnkammarboken är riktiga klassiker. De vänder sig till målgrupperna 0-3 år och 3-6 år. Det finns sex böcker i serien Lilla Barnkammarboken och tretton böcker i serien Barnkammarboken. Böckerna har olika teman, till exempel rim och ramsor, julsånger, godnattvisor och sagor. Till många av böckerna medföljer cd-skivor. Nu finns dessutom Barnkammarboken som Pixi-bok!

Du och jag, min skatt är en rätt så ny serie böcker som är indelade efter ålder på barnet. Hittills har böckerna Ettåringen, Tvååringen, Treåringen och Fyraåringen kommit ut. Nollåringen och Femåringen planeras. Dessa böcker innehåller rim, ramsor, berättelser, sånger och illustrationer anpassade för respektive ålder. Det roliga med dessa böcker är att de växer med barnet i takt med att barnet blir äldre. Perfekt födelsedagspresent med andra ord.

Barnens stora sagoskattBarnens stora sagoskatt är en samling med massor av olika sagor från olika författare, bland annat H.C Andersen och Bröderna Grimm.

 

Det finns en del barnboksförfattare som har gjort jättemånga sagor, berättelser, böcker och sånger under sitt författarskap. Många av dem har samlats i fina antologier och samlingar. Några exempel är:

Elsa Beskows Sagoskatt som finns i tre delar: Tripp, Trapp och Trull. I dessa tre böcker hittar man de allra mest älskade sagorna, verserna och bilderna av Elsa Beskow tillsammans med originalillustrationer i färg.

Bröderna Grimms älskade sagorBröderna Grimms sagor har getts ut i många olika antologier. Till höst kommer Bröderna Grimms älskade sagor där 8 av de mest kända sagorna finns samlade.

Astrid Lindgren har som bekant gett ut mängder av sagor och berättelser. Några av dem har samlats i exempelvis Sagor, hyss & äventyr. Jag vill också slå ett slag för de böcker där man inte bara kan läsa, utan också kan höra hennes sånger och berättelser, till exempel Och nu så vill jag sjunga: 30 sånger om Pippi, Emil, Madicken och alla de andra och Astrid Lindgrens jul: Astrid Lindgren läser sju älskade julsagor.

Sagor, hyss & äventyr  Astrid Lindgrens jul : Astrid Lindgren läser sju älskade julsagor