Bake my day

Bake my day är skriven av Mattias Kristiansson som driver bloggen med samma namn, Bakemyday.se. I denna bok har han samlat sina favoritrecept. Värt att nämna är att Mattias inte bakar några små fblyga bondkakor eller försiktiga drömmar. Tvärtom, här är det kreativitet på hög nivå med överdåd, extravagans, barnasinne, utmanande design, kristyr, floder av smält choklad och karamellfärg i regnbågens alla färger. Det är inte för intet som han kallas för bakvärldens Lady Gaga…

I boken finns 53 recept . Vid en första anblick ser de helt osorterade ut, men snabbt ser man att det finns en tanke bakom. Recepten följer nämligen årstidsordningen, med början i januari och sedan presenteras bakverk som passar för de olika tidpunkterna, högtiderna och årstiderna som följer under årets gång. Här finns till exempel en tårta som gjord för Modeveckan i Stockholm, tårtan med det fantasifulla namnet Det som göms i snö…, en Alla hjärtans dagsefterrätt, en godiskaka att njuta av vid Melodifestivalen, kakorna Sommartid och Valborg, Påskdessert, Istället för blommor och Mors dag, studentens lyckokakor, Nationaldagskakor, glassen Happy Pride, chips till kräftskivan eller höstkvällarnas tevetittande, en megastor kanelbulle till Kanelbullens dag, radiokaka till fars dag samt minipepparkakshus och skumgranar till julmånaden. Här och var finns också bakverk som såklart passar in när som helst under året.

Det här är absolut ingen klassisk bakbok av typen Sju sorters kakor utan här är en bok för dig som vill ha inspiration till att skapa något nytt, annorlunda, bakverk som är värda att minnas och prata om. Det finns många inspirationsbilder, mallar och tips för dig som vill utmana din egen kreativitet när du bakar. Bake my day är utgiven av Ica bokförlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

Kakor – små och mjuka

Kakor – små och mjuka är skriven av Monika Ahlberg. Hon driver caféet i Thielska Galleriet på Djurgården i Stockholm och har gett ut en rad bak- och kokböcker. Hennes farfar var bagare och hemma hos hennes farföräldrar serverades aldrig något annat än 7 sorters kakor till kaffet. Inte är det undra på att hon har bakningen i blodet.

I denna bok bjuder Monika på ett femtiotal recept med fokus på just kakor. Det finns såväl små som stora kakor, såväl mjuka som torra kakor, såväl enkla och lättbakade som mer avancerade kakor. Det finns recept på glutenfria, äggfria och laktosfria kakor, liksom Monikas bästa baktips och tips på fyllningar och glasyrer. Kort sagt så finns det verkligen något för alla bakintresserade i den här boken. Trots att boken heter just kakor så finns det även recept på bullar. Recepten är indelade i fyra avsnitt: Torra kakor, Mjuka kakor, Bullar och längder samt Glasyrer, fyllningar och mousser. Själv blir jag nyfiken på Mördegsrullar med vanilj, apelsin och choklad, Dubbla knäckflarn med chokladsmörkräm de luxe, Morotsmuffins, Vaniljrulltårta med hjortronfyllning, Pepparkaksrulltårta med lingonsmörkräm, Drömtårta, Drottningkaka samt Chokladmuffins med vit choklad och färskost.

Kakor – små och mjuka ges ut av Lind & co och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är ju väldigt smidigt eftersom det blir mycket på en gång, perfekt om man ska baka till många. Baka i långpanna – från kärleksmums till chokladpavlova innehåller massor av recept som är anpassade just till långpannan.

Här hittar man klassiker som kärleksmums, morotskaka och Silviakaka, men också nya spännande bakverk som Långpannebullar, Nutellarutor, Rabarber- och jordgubbskaka med marshmallowtäcke, Piffade nynäskakor, Blondie med röda vinbär, Vit kladdkaka med Philadelphiafrosting och hallon samt Chokladtårta med smörkräm och chokladkrisp. Här finns alltså såväl mjuka kakor som tårtor att välja mellan och de flesta bakverk ser ut att vara enkla att baka.

Det finns tydliga och pedagogiska anvisningar för hur man bakar bakverken och samtliga presenteras med tilltalande bilder, så det här är verkligen en bok att rekommendera. Boken är skriven av Kristina Eriksson, utgiven av Semic och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Bästa kladdkakorna

Mia Öhrn har tidigare gett ut flera böcker om kladdkakor som jag haft här hemma och bakat ur många gånger. För ett par år sedan kom hon ut med en bok som heter Bästa kladdkakorna, där hon samlat alla sina bästa recept på just kladdkakor. Kladdkakor är ju ett otroligt bakverk, så enkelt och snabbt fixat, perfekt att sätta igång med oavsett när man blir sugen på något sött, men samtidigt ett bakverk som går att förändra och variera i det oändliga.

I den här boken hittar man alltså några av Mias absoluta favoritrecept på allt från klassiska kladdkakor till kladdkakor med jordnötter, lakrits, daimgrädde, mint, krisp, vitchoklad och jordgubbar. Det finns också recept på andra kladdiga bakverk som brownies, chokladpaj, chokladterrin, chokladfondanter och flapjacks, samt lite kladdkakekunskap och tips och råd för den som vill lyckas ännu bättre med bakningen.

Jag som har hennes tidigare böcker tycker att jag känner igen de flesta recept, men för dem som inte har de gamla böckerna är detta en guldgruva. Bästa kladdkakorna är utgiven av Massolit förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Smilla bakar glutenfritt

Det finns ju ett antal bakböcker som riktar sig till barn med enkla recept så att de själva kan baka muffins, sockerkaka och liknande. Men de allra flesta är ju skrivna av vuxna. Därför tycker jag att det är så kul med boken Smilla bakar glutenfritt. Inte nog med att den handlar om just glutenfria bakverk, något som inte är helt tvärlätt att hitta bra recept till, utan boken är också skriven av en ung tjej, nämligen Smilla Luuk. Hon är född 1997 och redan 2010 startade hon bloggen glutenfrittliv.se där hon snabbt fick många följare. Hennes första, men knappast sista, bakbok heter alltså Smilla bakar glutenfritt och där delar hon med sig av sina favoritrecept för den som vill njuta av goda bakverk trots att man är glutenintolerant. När boken kom ut var hon bara 15 år.

Boken innehåller recept på exempelvis kladdkaka, kärleksmums, kanelbullar, semlor, princesstårta, pavlova, chokladbollar, macarons, pizza, pizzabullar, amerikanska pancakes, scones och hemgjord pasta. Det mesta som man längtar till i brödväg alltså. I boken bjuder hon också på många tips och råd, liksom personliga texter om livet som glutenintolerant. En perfekt bok att ge bort till den som har en glutenintolerant bok i sin närhet. Jag såg att hon för nåt år sedan också kommit ut med en uppföljare – Smilla lagar glutenfritt. Böckerna vänder sig till tonåringar som vill kunna fixa själva i köket, men recepten funkar förstås lika bra för vuxna. Ett plus för den snygga, lite retroinspirerade formgivningen.

Smilla bakar glutenfritt är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Barnkalas – 50 bakverk & 10 kalasteman

Ett tillfälle man ofta bakar till är ju barnkalaset. För ett par månader sedan hade jag kalastema här på bloggen och då tipsade jag om massor av böcker som var tänkta som inspiration inför barnkalaset. Sedan dess har jag upptäckt ytterligare en bok på detta tema, nämligen Barnkalas – 50 bakverk & 10 kalasteman av Sandra Boart.

Precis som titeln antyder så finns det alltså tio kalasteman som också utgör bokens olika kapitel. Det är Babyshower, Dop & Namngivning, Ettårskalaset, Godisfest, Prinsar & Prinsessor, In i skogen, Cirkuskalas, Superhjälte, Halloween och Piratparty. I början av boken finns också ett inledande kapitel om olika verktyg som kan vara bra att ha. Boken avslutas också med ett kapitel med steg för steg beskrivningar på hur man till exempel fyller och täcker en tårta.

För vart och ett av de kalasteman som presenteras i boken finns ett antal recept på bakverk av olika slag som då passar in på respektive tema. De har olika svårighetsgrad, men jag tycker att det verkar som att de håller något högre svårighetsgrad rent generellt än för den absoluta nybörjarbakaren. För varje kalastema finns också massor av inspirerande bilder så man får lite inspiration för dukning och dekor också. Jag hade dock gärna sett ännu mer sådana inslag i boken, som det är nu så är det främsta fokuset just på bakverken, men jag hade velat ha ännu mer tips på hur man gör för att hålla ihop temat även när det gäller exempelvis inbjudningskort, dekor, dukning, lekar osv. Men oavsett så får man mycket inspiration inför framtida barnkalas av denna bok.

Barnkalas – 50 bakverk & 10 kalasteman är utgiven av Lava förlag och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

United States of Cakes

Ni som gillar att baka har säkert inte missat Roy Fares bakböcker. Han bakar gärna amerikanska bakverk och i United States of Cakes har han verkligen tagit ut svängarna. Han åkte till Los Angeles för att utforska den amerikanska bakkulturen och resultatet blev den här boken. Han besökte bland annat några världskända bagerier som bjöd på sina bästa recept. Han har också skapat egna recept inspirerade av bakverken på den amerikanska västkusten.

I boken finns allt samlat under rubriker som Mjuka kakor, Cookies och konfektyr, Tårtor, cheesecakes och pajer, Cupcakes och Cake pops och slutligen Sweet breakfast. Det finns såväl amerikanska klassiker som nya, mer överraskande recept. I hela boken finns också ett omfattande bildmaterial från landet over there att inspireras av liksom flera personligt hållna texter. Själv blir jag sugen på att baka Carrot Cake, Raspberry blondies, Snickerdoodles, Peanut Butter Cookies, Icecream Sandwich, Blueberry Bars, Apple Cheesecake och Snickerdoodle Cupcakes och Banana Chocolate Chip Pudding.

United States of Cakes är utgiven av Bonnier Fakta och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Birgittas bästa

Ni som gillar att baka har väl inte missat bakdrottningen Birgitta Rasmusson? Hon har varit chef för Ica Provkök i 25 år och ansvarat för ett femtiotal bak- och kokböcker. På senare tid kanske hon har varit redan mest känd som ena domaren i Hela Sverige bakar. Hennes bok Birgittas bästa utkom redan för några år sedan, men nu har det kommit en ny utgåva, uppdaterad med nya recept. Här finns ett femtiotal recept som är Birgittas absoluta favoriter. Här hittar vi exempelvis Favoritgifflar, Birgittas födelsedagskringla, Wienerbrödskringlor, Moster Gerdas pepparkaka, Saffranstrianglar, Judebröd, Cigarrer, Bertakakor, Torpalyckor, Vaniljstubbar, Studentskor, Pepparkakssnibbar, Biskopinnans medaljonger, Sockerplässor, Bills skorpor Tryffeltårta, Ristårta från Bryssel och Familjetårta med björnbär. Låter det inte spännande?!

I boken finns också intressant fakta, info och tips om vår unika svenska kaffetradition och om kafferepets historia. Birgittas bästa tips för bakning finns också. Varje recept presenteras tillsammans med lite kuriosa kring hur Birgitta fått receptet och det är kul. Det gör bakboken personlig. Fina foton, synd bara att det inte finns foton på alla recept och att man ibland måste bläddra för att hitta bilderna på annan plats i boken. Annars är det en fin bakbok med såväl klassiska recept som nya blivande favoriter.Boken är utgiven på Lind & co och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Söta saker: godis, mjuka kakor och småkakor

Jag som är tokig i att baka har länge följt bakbloggen Söta saker som Therésia Franklin driver. Sedan tidigare har hon gett ut böckerna Söta saker, Sött från förr och Julens söta saker. Nu är hon aktuell igen eftersom hon samlat några av sina allra bästa recept i tre nya fina receptböcker: Småkakor, Godis och Mjuka kakor.

      

De här böckerna har mindre format än de flesta vanliga bakböcker och de har dessutom mjuka pärmar, vilket inte gör dem helt idealiska att ha i köket medan man bakar. Men de fungerar absolut bra som inspiration. Jag gillar bloggen Söta saker och Therésia skriver på samma sätt i sina böcker. Det är enkelt att följa recepten, inga konstigheter. Böckerna passar bakglada oavsett nivå, såväl nybörjaren som den mer bakvane kan lätt hitta sina favoriter här.

Småkakor innehåller fyra rubriker: Kafferepskakor, Fyllda kakor, Lättbakat och Amerikanska cookies. I den första kategorin hittar vi klassiker som Syltgrottor och Mördegskakor, men också Franska kattungor och Biscotti. I kategorin med fyllda kakor blir jag sugen på att baka exempelvis Chokladiga whoopies, Färgglada dammsugare och Gräddbullar. I kategorin Lättbakat finns just sådana kakor som har få ingredienser, är enkla att baka och snabba att slänga ihop om man får oväntat besök. I det sista kapitlet kan vi som älskar amerikanska cookies frossa bland recept som Flying saucers, Peanut butter cookies, Ätbar cookie dough och Pistagekakor.

Mjuka kakor är också indelad i fyra avsnitt:Klassiska kakor, Kladdkakor & brownies, Fruktiga favoriter och Amerikanska cakes. Det första avsnittet innehåller klassiker som tigerkaka, vaniljkaka, kärleksmums och mjuk pepparkaka. I nästkommande avsnitt hittar vi spännande recept som Supersega blondies, Vit kladdkaka och Chokladig moussekaka. I avsnittet med fruktiga favoriter finns till exempel Kryddig päronkaka, Blåbärskaka och Rosa moussekaka.I sista avsnittet hittar vi härliga amerikanska kakor, så som Chocolate whoopie cake, Fudgecake, Soda cake och Devil´s food cake. I denna bok finns även tips på eget ströbröd, egen lemon curd, egev vaniljsås och mycket annat som ger bakningen lite extra lyx.

Godis innehåller kategorierna Tryffel & fudge, Kolor & karameller, Konfekt & lösgodis samt Bars & chokladbitar. Här kan man verkligen frossa i recept på godis av alla de slag, så som Romerska bitar, Nöttryffel, Citronmarängfudge, Vit fuge, Kaktryffel, Sockerhjärtan, Coca-Cola-kolor, Hemmagjort godishalsband, amerikanska candy corn, Marshmallows, Hemmagjord kexchoklad, Vit polkachoklad och mycket mer.

Böckerna är utgivna av bokförlaget Votum och finns bland annat att köpa på Adlibris (här, här, och här) samt på Bokus (här, här och här).

Fredriks fika

Fredrik Nylén var med i Hela Sverige bakar 2013 där han kom tvåa. Han driver en populär bokblogg och dessutom har han gett ut bakboken Fredriks fika. Där har han samlat många av sina bästa bakrecept. Här finns allt från klassiska kakor som syltkakor, kanelsnäckor och rullrån till Mormor Bloms skit-i-kläm, Berlinerbröd, Butterkaka med havtorn, Apelsingifflar, Zebrakaka och prickig rulltårta. Recepten är varvade med personliga berättelser och tips, foton och kuriosa, vilket ger en personlig bakbok där man också får lära känna personen bakom boken och bloggen. Det ger ett extra plus tycker jag. Fredrik verkar vara en glad, trevlig och härlig person. Dessutom är recepten väldigt lätta att följa och de presenteras på ett bra sätt med lockande bilder till samtliga recept. Jag blir direkt sugen att prova flera av recepten! Boken ges ut av Semic bokförlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.