Böcker för barn och ungdomar om feminism

Feminism pågår av Sassa Buregren och Elin Lindell. (9-12 år)

Tänk (tvärt)om av Anna Norlin (12-15 år)

Det dom inte sa av Lisa Lindén (ungdomsbok)

Äga rum av Moa Elf Karlén & Johanna Palmström (ungdomsbok)

Feminismens ABC av Lisa Mattisson & Moa Hoff (ungdomsbok)

Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie (ungdomsbok)

Jakten på jämställdhet av Embla Sue Panova (ungdomsbok)

Vadå feminist av Lisa Gålmark (ungdomsbok)

 

Någon som har tips på fler faktaböcker om feminism, gärna för yngre barn?

 

 

 

Feminismens ABC

Feminismens ABC är en härligt peppande och inspirerande bok fylld med betydelsefulla kvinnliga förebilder från A till Ö. På A kan vi till exempel hitta Amalia Eriksson, på L Astrid Lindren och på R hittar vi Rosa Taikon. Totalt finns alltså 29 kvinnor eller grupper av kvinnor porträtterade på en sida var med ett kortare faktaavsnitt. Det är en bra blandning mellan väldigt kända kvinnor och mindre kända kvinnor. Kvinnorna har också gjort skillnad på olika sätt, det kan vara i litteraturens eller musikens värld, men också i politiken eller i vetenskapen. Allt detta presenteras med en snygg och modern formgivning, vilket gör boken till en fin presentbok eller en bok att bläddra i och uppmuntras och inspireras av. Boken är skriven av Lisa Mattisson och Moa Hoff. Den passar till alla åldrar, från tonåringar och uppåt, även för vuxna.

Tänk (tvärt)om

Tänk (tvärt)om är en gammal bok idag, den utgavs redan 2007. Men frågorna som den här boken tar upp är minst lika viktiga idag, så den är fortfarande läsvärd. Boken börjar med att tala om feminismens historia och vad som hänt genom åren, och visst har det ju hänt mycket med jämställdheten i Sverige det senaste århundradet. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra, och det är just det som den här boken vill visa på.

Vad är tjejigt, vad är killigt, varför är det skillnad på ”tjejkläder” respektive ”killkläder”, får tjejer och killar lika mycket utrymme i skolan, varför ser reklam, musikvideos och modereportage ut som de gör, varför säljer sex, varför domineras nyhetssändningarna på teve av män, vad innebär härskartekniker, är skolböckerna jämställda och varför tjänar kvinnor generellt sett mindre än män? Det är exempel på frågor som diskuteras i den här boken. Ibland finns det inga svar. Ibland leder frågorna bara till nya frågor. Men det är så det ser ut i verkligheten. Som tur är så finns det faktiskt många möjligheter till att förändra. Även för den som är ung. Kanske framförallt för den som är ung.

Boken är skriven av Anna Norlin och utgiven av Rabén & Sjögren. Kanske är den svår att köpa idag, men den finns på de flesta bibliotek och jag kan rekommendera den! Den vänder sig till 12-15 år, men också äldre kan läsa den med stor behållning.

Vad är mångfald?

Månadens tema i Temaläsning 2017 är mångfald. Det är ju ett ofantligt brett begrepp. Det finns säkert också flera olika förklaringar till begreppet beroende på vem man frågar. För mig handlar det i alla fall om jämlikhet och inkludering för alla människor oavsett bakgrund och alla människors lika värde. Självklart är det viktigt med mångfaldsarbete på många områden, så som skola, arbetsplatser, vården, förskolorna, media och så vidare i all oändlighet. Men det som jag tänker fokusera på här och nu är mångfald i litteraturen och då främst i barnböcker. För mig är mångfald i litteraturen helt enkelt sådana böcker som:

  • Speglar samhället så som det verkligen ser ut
  • Ifrågasätter normer, traditioner och rådande strukturer
  • Innehåller karaktärer som är olika, både på insidan och utsidan, för att kunna ge alla människor en möjlighet att känna igen sig och identifiera sig

Jag tänker att det finns ganska många olika ingångar på det här temat. Men här är lite förslag på vad jag skulle vilja tipsa om under denna månad:

  • Kön (böcker som inte är könsstereotypa, utan visar att flickor och pojkar kan göra precis vad de vill, oavsett vilket kön personen har)
  • Funktionsvariation (böcker som innehåller karaktärer som har någon form av funktionsvariation, och det kan vara alltifrån adhd, eller hörselskada till att vara rullstolsburen)
  • Sexualitet/könsidentitet (böcker som speglar olika former av kärlek och könsidentiteter)
  • Etnicitet (böcker som har karaktärer med annan hudfärg än vit, men också böcker som handlar om andra kulturer än vår)
  • Familjebildning (böcker som innehåller stjärnfamiljer, regnbågsfamiljer, bonusfamiljer osv)

Jag har läst genuspedagogik, vilket är ett otroligt intressant ämne. Men jag är absolut ingen expert på något sätt. Och jag har säkert en hel del inbyggda normer, fördomar och perspektiv jag med. Men jag har en vilja att lära mig mer, och att synliggöra mångfald i litteraturens värld och det är med den utgångspunkten jag tar mig an temat nu i mars. Nu kör vi!

Förresten – tipsa gärna vad ni skulle vilja läsa om under månadens gång.

Jag tävlar

Såg precis att bloggen Mina skrivna ord lottar ut en bok jag länge velat läsa:

Tävla du med vet ja.