Tänk (tvärt)om

Tänk (tvärt)om är en gammal bok idag, den utgavs redan 2007. Men frågorna som den här boken tar upp är minst lika viktiga idag, så den är fortfarande läsvärd. Boken börjar med att tala om feminismens historia och vad som hänt genom åren, och visst har det ju hänt mycket med jämställdheten i Sverige det senaste århundradet. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra, och det är just det som den här boken vill visa på.

Vad är tjejigt, vad är killigt, varför är det skillnad på ”tjejkläder” respektive ”killkläder”, får tjejer och killar lika mycket utrymme i skolan, varför ser reklam, musikvideos och modereportage ut som de gör, varför säljer sex, varför domineras nyhetssändningarna på teve av män, vad innebär härskartekniker, är skolböckerna jämställda och varför tjänar kvinnor generellt sett mindre än män? Det är exempel på frågor som diskuteras i den här boken. Ibland finns det inga svar. Ibland leder frågorna bara till nya frågor. Men det är så det ser ut i verkligheten. Som tur är så finns det faktiskt många möjligheter till att förändra. Även för den som är ung. Kanske framförallt för den som är ung.

Boken är skriven av Anna Norlin och utgiven av Rabén & Sjögren. Kanske är den svår att köpa idag, men den finns på de flesta bibliotek och jag kan rekommendera den! Den vänder sig till 12-15 år, men också äldre kan läsa den med stor behållning.