Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

Dagsarkiv: 29 juli, 2019

Leta-och-peka-bibeln

Leta och peka BibelnLeta-och-peka-bibeln är på samma gång en pekbok och introduktion till Bibeln och den kristna tron. Varje uppslag berättar ett kort stycke ur Bibeln, fast bearbetat till ett barns nivå förstås. Här kan man till exempel läsa om Noaks ark, Mose, David och Goliat, Jesus födelse och Jesus uppståndelse. Varje uppslag har en berättelse och varje berättelse är bara på cirka fem-sex meningar. Boken är rikt illustrerad med en stor bild på varje uppslag där texten är insprängd. Efter varje berättelse uppmanas barnet också att leta efter föremål eller personer på bilderna.

Boken är inte någon uttömmande introduktion till Bibeln eller den kristna läran, men den innehåller ett antal ögonblick ur Bibeln, tolkade ur ett barnperspektiv och fyllda med detaljer att se och upptäcka. Tack vare illustrationerna fungerar boken också som en pekbok där barnet får lära sig ord som herde, korg, lamm, sköldbärare, fjärilar, hjälm, kung, spindlar, Jesus, stjärna, varg, bägare och duvor. I och med bokens utformning vänder den sig både till barn i pekboksåldern och för äldre syskon som vill få en väg in i Bibelns berättelser. Boken är utgiven av förlaget Verbum. Julia Stone står för texten och Samantha Meredith för illustrationerna. Leta-och-peka-bibeln finns på biblioteket eller att köpa på Adlibris och Bokus.

Den långa resan

Den lÃ¥nga resanVännerna Undra och Vandra har tillsammans många gånger följt varandra åt på stora äventyr. Men nu är det dags för en sista resa för Vandra. Denna sista resa måste Vandra göra alldeles själv.

Den långa resan är en vacker, drömsk, poetisk och hoppfull bilderbok om döden, eller allra mest om att ta farväl av en älskad person. Men boken handlar också om vänskap. Hur två vänner som vid en första anblick är rätt så olika kan komplettera varandra så bra. Kärleken till en älskad vän. Och hur man kan leva på minnena och gå vidare trots att man tvingats släppa taget om en älskad.

Döden nämns inte rakt ut med ord. Men genom två vänner, en räv och en uggla, gestaltas såväl vänskapen som förlusten. Det är sorgligt och man kan nog inte låta bli att bli berörd. Men boken är samtidigt så hoppfull och trösterik. Därför passar boken bra att läsa för ett barn som själv ska eller har gått igenom samma sak.

Texten är väldigt poetisk och illustrationerna är magnifika i milda, mjuka, dova färger. I det liggande bilderboksformatet får illustrationerna verkligen breda ut sig och de kommer till sin rätt i detta stora format. Speja förlag brukar ge ut högklassiska böcker och även Den långa resan är ett vackert verk. Boken är skriven av Sofia Hedman och illustrerad av Emelie Gårdeler. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.