Den långa resan

Den lÃ¥nga resanVännerna Undra och Vandra har tillsammans många gånger följt varandra åt på stora äventyr. Men nu är det dags för en sista resa för Vandra. Denna sista resa måste Vandra göra alldeles själv.

Den långa resan är en vacker, drömsk, poetisk och hoppfull bilderbok om döden, eller allra mest om att ta farväl av en älskad person. Men boken handlar också om vänskap. Hur två vänner som vid en första anblick är rätt så olika kan komplettera varandra så bra. Kärleken till en älskad vän. Och hur man kan leva på minnena och gå vidare trots att man tvingats släppa taget om en älskad.

Döden nämns inte rakt ut med ord. Men genom två vänner, en räv och en uggla, gestaltas såväl vänskapen som förlusten. Det är sorgligt och man kan nog inte låta bli att bli berörd. Men boken är samtidigt så hoppfull och trösterik. Därför passar boken bra att läsa för ett barn som själv ska eller har gått igenom samma sak.

Texten är väldigt poetisk och illustrationerna är magnifika i milda, mjuka, dova färger. I det liggande bilderboksformatet får illustrationerna verkligen breda ut sig och de kommer till sin rätt i detta stora format. Speja förlag brukar ge ut högklassiska böcker och även Den långa resan är ett vackert verk. Boken är skriven av Sofia Hedman och illustrerad av Emelie Gårdeler. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.