Kan inte sova, mämmä

För några år sedan kom en bilderbok som hette Är det du, mämmä. Den handlade om Lilla Lammet som efter en lång vinter äntligen fick komma ut och äta färskt gräs och röra sig fritt. Men tyvärr kommer Lilla lammet bort från sin mamma. Vi får följa lammet när det letar efter sin mamma. Det blir en upptäcktsfärd på bondgården där Lilla lammet träffar på en humla, en tupp, ko och flera andra djur. Det blir roligt för den lilla läsaren när lammet gång på gång hör fel. En ko blir en sko, en mus blir ett hus, en katt blir en hatt. Till slut får Lilla lammet såklart ett ja på sin fråga Är det du, mämma?.

Jag tyckte mycket om den bilderboken och har läst den många gånger för mina barn. Nu är uppföljaren äntligen här. Kan inte sova, mämmä heter den och den handlar också om Lilla Lammet och dess äventyr på bondgården. I den här boken har Lilla lammet svårt att sova. Mämmä föreslår att hon ska räkna får, det har man gjort i alla tider. Plötsligt börjar stjärnorna tändas på himlen. De bildar vackra figurer. Lilla lammet är törstig. Hon vågar egentligen inte gå till bäcken men gör det ändå, trots att hon är rädd för vargen! Det blir ett litet äventyr där hon tror att hon träffar vargen, men det lilla barnet som tittar i boken kan se att det är räven, ugglan och haren.

Båda böckerna är jättefina. De handlar om spännande äventyr, men det är lagom spännande för den lilla läsaren. Det är också mycket humor i böckerna, lite tokroligt sådär som så ofta uppskattas av barnen. Jag tror att jag gillar dem mycket eftersom det leks med språket och att det är där en hel del av humorn ligger. Man får lära sig en del om livet på en bondgård och det finns mycket att prata om. Kärleken mellan lammet och hennes mamma är så vackert skildrad. Dessutom är illustrationerna av Mia Maria Güettler oerhört fina. Böckerna om Lilla Lammet och Mämmä är skrivna av Stefan Casta och de är utgivna av Opal. Den senaste boken, Kan inte sova, mämmä finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.