Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

november 2019
M T O T F L S
« okt    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Väntarna

Tänk dig att du tvingas fly från ditt land. Tänk dig att du hamnar helt ensam i ett helt nytt, främmande land. Tänk dig att du bor på en flyktingförläggning i väntan på det avgörande beskedet om du får stanna eller inte. Tänk dig att flyktingförläggningen, din enda trygghet i det nya landet, brinner.

Tänk dig att du har en bror som visar sig vara kapabel till saker du aldrig skulle tro honom göra. Tänk dig att den bror du växt upp med sedan barnsben har förvandlats till en främling. Tänk dig att du blir kär i en man du inte kan få. Tänk dig att din egen bror vill gå mellan dig och mannen du älskar.

Den här boken handlar om de som väntar. I fokus står tre ungdomar. Zara och Zahin som bor på flyktingförläggningen och väntar på besked om uppehållstillstånd. Mira som bor på samma lilla ort och som väntar på kärleken. Boken har många teman. Flyktingförläggningen är ju central med hatet som riktas mot dem, rasismen, det främmande, Den osynliga motståndsrörelsen, samhällskritiken. Men det finns också flera kärlekshistorier, dels den mellan Zara och Zahin och dels den mellan Mira och den betydligt äldre Morgan. Men det finns också stora inslag av vänskap, värme, gemenskap och syskonskap.

Väntarna är en dramatisk, fartfylld och innehållsrik bok med stora händelser och teman i förgrunden. Men hela tiden finns också det där andra, motpolen, vardagen, de vardagliga små händelserna, de som ofta glöms bort fastän de inte borde. Jag gillar verkligen alla dessa delar, liksom karaktärerna. Skildringen av flyktingungdomarna känns trovärdigt och jag vet också att författaren Cannie Möller själv jobbat som volontär på flyktingförläggning. Tyvärr finns det lite för många lösa trådar och slutet känns lite för abrupt, vilket drar ner helhetsintrycket, men det är fortfarande en väldigt bra och mycket läsvärd bok om ett riktigt aktuellt ämne.

Väntarna är utgiven av Hoi förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.