Är bokbloggen död?

Sincerly Johanna har idag skrivit ett debattinlägg på sin blogg där hon frågar sig om bokbloggen som fenomen är död, om det är så att vårt boktyckande numera har gått över till att förekomma bara på sociala medier istället. Allt fler gamla bokbloggare har gått över till sociala medier som Instagram. Allt färre kommenterar på bokbloggarna. Johanna undrar om det här betyder att bokbloggen är på väg att dö ut, eller om den till och med har gjort det. Hon ställer också denna fråga: Att lägga upp en bok på Instagram eller skriva kort om den på Twitter är det att göra skäl för sitt mottagna recensionsexemplar? Johanna hoppas på att få igång en debatt kring detta och gärna att förlagsfolk nappar på diskussionen.

Jag har inga givna svar på Johannas frågor, men tänkte i alla fall ge min bild och min upplevelse här. Fast redan i augusti 2016 ställde jag själv exakt samma fråga i Veckans bokbloggsfråga som ni kan hitta här tillsammans med några bokbloggares svar och även frågan om bokbloggskommentarer är ett minne blott har jag ställt här. Jag har själv bokbloggat sedan 2008, så jag har hållit på ett bra tag nu och jag tycker mig tyvärr se en viss trend.

Jag tycker mig se en hel del tecken på att bokbloggen är på väg att dö. Inte kanske dö, så dramatisk behöver man inte vara än på ett bra tag tycker jag. Men bokbloggarna är inte längre lika betydelsefulla eller självklara. Jag märker det dels genom att flera av de bokbloggar jag länge följt nu inte längre bloggar. De har tröttnat eller använder sig av sociala medier istället. Jag märker det dels också genom att förlagen inte längre är lika sugna på att skicka ut recensionsexemplar till bokbloggare – medan de ibland med glädje skickar ut till de som enbart delar på sociala medier. Jag märker det dels också genom att det inte längre verkar finnas lika mycket energi/intresse/engagemang hos bokbloggarna. Jag har under de senaste åren försökt arrangera olika utmaningar, teman, tävlingar, bokutbyten osv, sådant som förekom i mycket högre grad i början av mitt bokbloggande, men man tappar lusten att göra sådant när få deltar. Jag märker det dels också genom att antalet kommentarer har minskat drastiskt de senaste åren. Diskussionen kring böckerna och läsandet är inte längre lika stor bland bokbloggarna.

Frågan är vad allt detta beror på. Visst är det så att det självklart händer saker i bokbloggares liv, man kanske får barn, börjar nytt jobb eller liknande så man inte hinner blogga lika mycket längre. Intressen kommer ju också och går i personers liv. Därmed är det ju också så att bloggare kommer och går, vilket förstås kan påverka en del. Det krävs ju att det ska finnas engagerade personer om något ska kunna växa och bli stort. Förlagens minskade intresse för bokbloggarna tycker jag också är en bidragande orsak. Man ägnar ju faktiskt en hel del tid åt en bokblogg. Oavlönad tid. Men den tid man lägger ner är faktiskt betydelsefull för förlagen, och det är inte alltid de ser det. Jag vet att det finns många konsumenter som köper böcker efter att ha läst om dem i en blogg, så det är riktigt bra reklam för förlagen när bloggare skriver om och recenserar böckerna. Men man får inte alltid cred för detta oavlönade jobb man lägger ner på sina recensioner. Framförallt inte numera när förlagen drar in på recensionsexemplaren. Självklart är vissa förlag bättre än andra och vissa är också ett bra föredöme, så man ska inte dra alla över en kam.

Jag ser också hemskt gärna svar från förlag, för jag har länge undrat hur de tycker och tänker om oss bokbloggare, hur betydelsefulla vi är för dem, vad som egentligen krävs för att få recensionsexemplar, hur de tänker kring motprestation och så vidare. Hur de jobbar med bokbloggare helt enkelt och hur de skulle vilja att samarbetet såg ut.

Jag hade också gärna sett mer interaktion bland läsare överhuvudtaget. Jag är själv inte med i några bokcirklar och har inga läsande vänner. Jag brinner av längtan efter att få prata och skriva om böcker, men saknar plattform att göra det på. Det var därför jag startade min blogg 2008, men fullt ut har jag tyvärr inte fått utlopp för min diskussionslust.

Jag hade dessutom gärna sett mer interaktion bland bokbloggare. Jag saknar verkligen diskussionen kring böcker, men också diskussionen kring själva bokbloggandet. Därför startade jag Veckans bokbloggsfråga för något år sedan, tyvärr fick den inte den uppmärksamhet jag hade hoppats på, så jag slutade med den i våras och ingen har frågat efter den sedan dess. Det finns ett par facebookgrupper för bokbloggare, men de är inte särskilt aktiva. Tyvärr verkar det som att de mest aktiva diskussionerna hittas på Instagram för tillfället. Om det inte pågår någon annanstans dit jag inte har hittat. Synd, för jag vill verkligen att bokbloggandet ska överleva, blomstra och leva upp igen.

10 thoughts on “Är bokbloggen död?

 1. Så himla bra och intressant inlägg du skrivit. Du sätter verkligen fingret på det jag känner kring bokbloggandet. Tack för ditt inlägg!

 2. Väldigt intressant, ska gå in och läsa Johannas inlägg också. Jag märker verkligen av att det blir färre och färre kommentarer ingen diskuterar böcker längre och det verkar vara sociala medier i övrigt som gäller. Jätte trist tycker jag!

 3. Otroligt bra skrivet och jag kan bara instämma. När jag började blogga 2008 under ett annat namn var diskussionerna fler än idag. Det jag har sett (mest på utländska bookstagrams) är att vissa förslag skickar ut böcker till instagrammers för att dem tar fina bilder på böckerna men sällan läser jag faktiska recensioner på dem senare. Visst en hel del gör det på bloggar i efterhand. Dock har jag märkt att kommentarerna inte dyker upp på bloggen längre vilket är synd för jag vill mer än gärna diskutera böckernas fantastiska värld med andra. Jag har även skaffat en engelsk version av bokblogg och där är diskussionerna fler än på den svenska tyvärr. Men som du säger skulle mer än gärna se vad förlagen säger om detta fenomen.

 4. Jag tror det är kommenterandet som gått ner, och kanske också orken att delta i ”rundfrågningar”. Jag gillade din bokbloggsfråga, men efterhand fanns inte orken. Jag förprogrammerar många inlägg under helgen, i veckorna finns ingen ork. Det gör också att jag kommenterar under helgerna.
  Det är intressant det du skriver om plattform. Jag är så lyckligt lottad att jag har en läsande familj och många läsande vänner, och där har jag diskussioner om läsning. Bloggen för mig är mer ett forum att skriva av mig.

 5. I grunden vill vi nog alla hinna läsa mycket, och på sätt och vis blev det kanske inflation i rundfrågningar. Det är som Lotten skriver, min tid räcker inte heller till för alla dessa även om jag gillar dem. Tyckte din bokbloggsfråga var jättetrevlig, men hinner man inte läsa för att man bloggar finns det till sist inget att blogga om. Visst har gnistan kanske falnat lite hos bokbloggarna i allmänhet, och jag förstår att du och flera andra tröttnar på att ordna aktiviteter ingen deltar i. För mig är det viktigt att skriva om boken jag läst i en fullständig text, men jag kombinerar det gärna med trevliga bilder och mer kortfattade tips på t ex Instagram. Jag tror inte bokbloggen är död, men den genomgår nog en förändring.

 6. Spännande observationer. Tack för det!

  Som någon som på varierande nivå drivit bokblogg de senaste åren, tycker jag mig också ha märkt att olika utmaningar och teman får färre deltagare än förr. Kanske är det just de vanorna som minskar, att man i högre grad skriver ut i rymden snarare än i dialog med andra som skriver om böcker. Fast sådär på känn skulle jag också gissa att fler går över till korta interaktioner på sociala media av olika slag.

  Intressant också med förlagens intresse. Skall man tänka krasst kanske exponering på Instagram kan vara mer eftertraktat än ett långt blogginlägg. För det första lär det inte vara många som bryr sig om att lägga ut på sociala media om de inte tyckt om en bok – möjligen om de verkligen tycker den är alltigenom usel, men det är ju sällan en negativ recension är fullt så illa – så det ger exponering av enbart positivt slag. För det andra verkar det vara en allmän tendens att allt färre orkar läsa en text som är mer än tre meningar lång. Så kanske blir det också av den anledningen mer lockande för förlagen att skicka böcker till andra än bloggarna.

 7. bra skrivet! väldigt synd om bloggandet är på väg att dö ut. jag gillar bokbloggar, läser många och kommenterar mycket. och jag saknade din bokbloggsfråga. jag har instagram, men tycker bättre om att blogga om böcker och läsa på andras bloggar. förlagen borde uppmuntra bloggare, tycker jag. gillar inte snuttifiering och förytligande

 8. Väldigt bra och intressant skrivet! Ska kika in hos Johanna också.
  Jag tyckte det är så synd att du lagt ner bokbloggsfrågan. Nu efterfrågade jag den inte direkt till dig men jag kikade in titt som tätt för att se om det kommit någon fråga men så dröjde det veckor och så var det inte mer med det… det är nog det som med kommenterandet att man mest kikar runt och är inte lika aktivt. Generellt tyckte jag det var synd att inte fler svarade på den annars, för jag gillade inslaget 🙂

Comments are closed.