Liv & Lo och fallet med de försvunna föräldrarna

Liv & Lo fallet med de försvunna föräldrarnaLiv och Lo är systrar. Tvillingar till och med. Och de är också detektiver. Tillsammans har de löst två fall tidigare, i Liv & Lo – Fallet med den sista chokladbollen och Liv & Lo – Fallet med den mystiska damen. Nu är de tillbaka med ett nytt mysterium: Liv & Lo och fallet med de försvunna föräldrarna.

När boken börjar har Liv och Lo semester efter att ha löst de två tidigare kniviga fallen. Deras föräldrar behöver också vila upp sig. Allihopa är på stranden och solar, badar och leker. Mamma och pappa somnar på sin filt och tvillingarna går längs stranden och samlar stenar. När de kommer tillbaka till randiga familjen är båda föräldrarna borta! Liv och Lo har fått ett nytt fall att lösa. Så fort de börjar leta efter ledtrådar upptäcker de att föräldrarnas saker och deras egna leksaker också är borta. Som tur är så finns det fotspår mot glasskiosken som Liv och Lo följer. De hittar några misstänkta som de följer efter, men det visar sig att det inte var de som tagit de försvunna föräldrarna. Var kan de då vara? Det visar sig förstås att Liv och Lo har misstagit sig på vilken filt som var deras. Snart hittar de till sina föräldrar och det är dags att fika. Nu kan de ta semester på riktigt.

Det här är en jättefin serie för de allra yngsta deckarfantasterna. Jag tror att utbudet av deckare för små barn, barn som inte kommit till LasseMaja-åldern ännu, inte alls är så stort. Därför är de här böckerna välkomna. Att det dessutom är två modiga och orädda flickor i huvudrollen är ett extra plus, liksom att deras mamma har en annan hudfärg än vit, något som inte problematiseras utan endast syns på bilderna. Boken är skriven på ett spännande sätt men samtidigt med mycket humor. Jag gillar att ledtrådarna sammanfattas i punktform, det blir så tydligt för de små läsarna och det är lättare för dem att följa med i lösningen på mysteriet. Sist, men absolut inte minst, så älskar jag verkligen illustrationerna som är färgglada, charmiga, humoristiska och så härliga. Man blir glad av dem! Böckerna vänder sig enligt förlaget till 3-6 år, men jag tycker faktiskt att de håller för lågstadiet också som läsa-själv-böcker.

Böckerna om Liv och Lo är skrivna av Karin Jacov, illustrerade av Kajsa Lind och utgivna av Idus förlag. De finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Liv & Lo och fallet med de försvunna föräldrarna

  1. Gillar böckerna om Liv och Lo. Trots att de är utgivna på Idus förlag, som jag egentligen inte alls gillar.

Comments are closed.