Hemliga trean och hundmysteriet

Hemliga trean och hundmysterietI våras skrev jag om barnbokserien Hemliga trean och de två böcker som hittills kommit ut, nämligen Hemliga trean och blåbärsmysteriet och Hemliga trean och maskeradmysteriet. Nu är den tredje boken i serien här, Hemliga trean och hundmysteriet. Som jag också skrev i våras så är Hemliga trean en serie barndeckare som vänder sig till barn mellan 6-9 år. De påminner mycket om LasseMaja-böckerna och det är lite samma upplägg, med två barn som löser de vuxnas fall utan polisens inblandning och där det på slutet sker en konfrontation med de misstänkta, där barnen berättar hur de löst fallet och hur de har tänkt. Pedagogiskt, lättläst, enkelt uppbyggt och både en kille och en tjej i huvudrollen. Väldigt traditionellt.

Precis som när det gäller böckerna om LasseMaja så blir det alltså väldigt mycket upprepning. Upplägget är detsamma i alla böckerna och som vuxen är det nog lätt att man blir lite less. Barn däremot gillar ju böcker där man kan känna igen sig och de gillar bokserier där de vet vad de kan förvänta sig. Det jag gillar i de här böckerna är dock barnens roliga farbror samt att författaren Sanna Juhlin tänkt till när det gäller genus och mångfald. Böckerna känns också väldigt nutida, nu i senaste boken är det till exempel en Youtuber med som en av karaktärerna. Jag tror säkert att dessa böcker är populära, inte minst nu när det börjar att ha kommit så pass många delar att barnen känner igen sig i dem. Jag har köpt in den här till det ena av mina bibliotek, så det ska bli spännande att se vad barnen tycker om den. Böckerna i den här serien passar bra både att läsa själva för barnen som kommit lite längre i sin läsning och som högläsningsbok från förskoleklass och uppåt. Våren 2018 kommer tydligen den fjärde delen i serien.

Hemliga trean och hundmysteriet är utgiven av Ordalaget förlag. Författare är Sanna Juhlin, illustratör är Johanna Kristiansson och boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Hemliga trean och hundmysteriet

Comments are closed.