Var är Lilly

Var är Lilly?Valkyra, Dorian, Monstret, Mumien och Lilly är alla nattens varelser. De bor på den ödsliga kyrkogården i skogen. Nu är det en kall oktoberkväll och de vaknar förväntansfulla upp. De ska umgås och berätta historier under en hel natt. Men någon fattas. Alla ställer sig frågan: Var är Lilly?

Det visar sig att Lilly har begett sig till staden och eftersom människorna inte får se nattens varelser måste de ge sig ut för att leta efter henne. Det är halloween och många människor är utklädda, troligen är det det som har lockat dit Lilly. Men vad händer när människorna får se att hon inte är utklädd utan ett riktigt spöke? De måste hitta henne innan deras hemligheter avslöjas.

Det här är en mysrysare, inte alls särskilt läskig, utan egentligen en berättelse om vänskap och om att vara annorlunda, men med en krydda av vampyrer, monster och spöken. En rolig, varm, fin högläsningsberättelse att läsa nu i Halloween-tider, perfekt i en klass där det kan skilja sig ganska mycket åt vad barnen tycker är läskigt och inte. Här är nivån lagom. Den fungerar också som läsa-själv-bok. Nackdelen är att det finns lite väl långa och svåra ord. Men med möjlighet till hjälp och förklaring så fungerar det säkert ändå. Själva berättelsen är nämligen anpassad för 6-9 år, men språket skulle ha behövt anpassas lite för att vara helt klockren som läsa-själv-bok även för de yngre läsarna i målgruppen. Omslaget lockar till läsning och de svartvita dramatiska illustrationerna förhöjer läsupplevelsen.

Boken är trots detta lätt- och snabbläst och i varje kapitel finns svartvita bilder av Anette Bengtsson. Den är skriven av Sanna Juhlin och den är utgiven av Whip media. Var är Lilly finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.